Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret este celebrată în toată lumea pe data de 2 aprilie

Suntem  pe deplin convinşi că lumea ar fi mai bună dacă oamenii ar citi mai multe cărți!

Suntem pe deplin convinşi că ar exista mai puțină invidie și mai multă înțelegere, mai puțină violență și mai multă iubire, mai puțini oameni nefericiți și mai mulți oameni împliniți!

Învățați copiii să citească și să iubească cărțile, pentru că iată ce lucruri frumoase sunt scrise în cărți: 

-Să presupunem că un copac cade peste noi, cum am mai ieși de sub el?” – a întrebat Porcușorul. 
-Hai să presupunem că nu va cădea.” – a răspuns Pooh după ce a stat puțin pe gânduri. (…)

Promite-mi că îți vei aminti întotdeauna asta: Tu ești mai curajos decât crezi, mai puternic decât pari și mai deștept decât îți imaginezi. (…)

-Cum se scrie cuvântul IUBIRE?” – a întrebat porcușorul. 
-Nu se scrie, se simte!” – a răspuns Pooh. (…)

                                                                   Ursuletul Winnie Puh- de A.A. Milne

Din 1967, pe 2 aprilie, ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, se organizează Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, cu intenţia de a promova literatura pentru copii şi de a stimula dorinţa de lectură a celor mai mici cititori.

La nivel internaţional, în fiecare an, Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este patronată de o ţară membră a “International Board on Books for Young People”.

Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile.În 2019, Lituania este sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii.

Cărţile ne ajută să încetinimeste sloganul evenimentului din 2019, ales de autorul şi ilustratorul lituanian Kestutis Kasparavicius.

Scriitorul transmite şi un mesaj cuprinzător: “Auzim tot mai des că trăim într-o eră a excesului de informaţie şi a agitaţiei. Dar, odată ce iei în mână o carte, totul se schimbă. Se pare că asta ne ajută să încetinim ritmul, cărţile au această calitate. (…) Universul unei cărţi este fără margini, împleteşte realitatea cu imaginaţia şi fantezia…“.

Să fie cărţi interesante pentru cititori şi cititori interesanţi pentru cărţi!‘ – este urarea autorului din acest an, conform site-ului oficial al IBBY.

 Deputatul  PSD Dâmboviţa, conf. univ.dr. Claudia Gilia  organizează  la nivelul localităţilor dâmboviţene acţiuni prin care  încurajează lectura în rândul tinerilor şi sprijină comunităţile care au înţeles că dezvoltarea locală este posibilă doar prin implicare şi educaţie.

Prin implicarea directă a deputatului Claudia Gilia, la  începutul  acestui an  a fost deschis  şi primul Club „Prietenii cărţilor” în comuna Bilciureşti, proiect ce va fi implementat în fiecare localitate din judeţul Dâmboviţa .

Nu este un secret că unul din cinci români nu a citit niciodată o carte, iar numărul cărților vândute în țara noastră este în scădere. Numărul tinerilor care sunt analfabeți funcționali este unul alarmant.

În acest context, deputatul Claudia Gilia  a iniţiat în anul 2018, o campanile  la Școala din comuna dâmboviţeană Cornești,”Dăruind o carte, investim în viitorul copiilor”. Prin această campanie  şi-a propus să-i încurajez pe copii să descopere farmecul lecturii, al poveștilor care îi poartă pe tărâmul imaginației.

Cititul încă de la vârste fragede nu poate să fie decât un beneficiu pentru dezvoltarea ulterioară a personalității copiilor noștri.
Dragi parinți, haideti să îi determinăm pe copiii noștri să citească în fiecare zi
!”, acesta a fost mesajul deputatului PSD, Claudia Gilia cu prilejul Zilei  Internaţionale a Cărţii pentru Copii.

Descoperirea universului unic al fiecărei cărţi, identificarea cititorului cu un personaj sau găsirea unui personaj model, dezvoltarea sentimentelor şi a personalităţii cititorului, dar înainte de toate descoperirea lecturii ca pe o mare plăcere sunt obiectivele autorilor de cărţi pentru copii.

leave a reply