Medicii trag un semnal de alarmă după de în ultima săptămână, zeci de oameni au ajuns la spital intoxicați cu ciuperci necomestibile. Au consumat ciuperci din pădure și s-au prezentat la unitățile de primiri urgențe cu semne și simptome de intoxicație.
Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării ciupercilor (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termică, de particularităţile consumatorului (existenţa unor boli anterioare, alergii) şi de ingestia simultană de alcool.

Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori.
Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, respectaţi următoarele recomandări:
Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin!
Nu consumaţi ciuperci crude!
Nu consumaţi ciuperci împreună cu cantităţi mari de băuturi alcoolice!
Conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile dupa ce leaţi cules sau cumpărat!
În caz că prezentaţi unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere) în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului!
Simptomele apar în primele 12 ore după consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinţe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.