24 IANUARIE 2019: Mica Unire, sărbătorită la Târgoviște!

Mica Unire din 24 ianuarie 1859,  a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Atunci a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

În Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște,  au avut loc o serie de evenimente prilejuite de împlinirea a 160  de ani de la Unirea Principatelor Române, act istoric ce a pus piatra de temelie a statului român modern. Festivitățile au debutat cu primirea onorului de către prefectul judeţului, trecerea în revistă a gărzii de onoare şi   salutul gărzii de onoare de către prefect.

Au fost rostite alocuţiuni privind semnificația zilei de către un istoric, prof. univ. dr. Silviu Miloiu, pr. Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgovişte, prefectul județului, Antonel Jîjîie, preşedintele CJ,  Daniel Comănescu şi primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

La eveniment au mai participat: subprefectul județului, Florina Mureșan, vicepreşedinţii CJ, Alin Manole şi Luciana Cristea,  viceprimarii Monica Ilie şi Cătălin Rădulescu, parlamentarii dâmbovițeni Claudia Gilia, Corneliu Ștefan, Carmen Holban, consilieri județeni, reprezentanți ai structurilor militare din județ, veterani de război, reprezentanți ai partidelor politice, șefii direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, șefii instituțiilor deconcentrate din județ, precum și numeroși dâmbovițeni. Nu a lipsit din program defilarea gărzii de onoare.

În amintirea actului istoric de la 1859, autoritățile, alături de dâmbovițenii prezenți la festivitate, s-au prins în Hora Unirii, un simbol sfânt pentru români.

leave a reply