Atingând vârsta de 12 luni, cei mici încep să fie din ce în ce mai curioși, încep să își dezvolte simțurile și abilitățile, explorând tot ceea ce-i înconjoară. Pentru a le veni în ajutor, părinții le cumpără celor mici tot felul de jucării cu sunete, de tras sau de împins, păpuși, dar mai ales puzzle-uri, puzzle-urile fiind printre cele mai la îndemână și accesibile ca și preț. De asemenea, acestea îi vor ajuta în dezvoltarea psiho-motorie, socială, le vor spori creativitatea și setea de cunoaștere.
Dezvoltarea abilităților motorii și coordonarea mână-ochi
Puzzle-urile îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motorii fine și coordonarea mână-ochi. Pentru început, un puzzle lemn cu mai puține piese, îl va ajuta să-și dezvolte mușchii mâinilor, învățând să prindă piesele în mânuță, de unul singur.
În același timp, un puzzle din lemn îi va dezvolta abilitatea de a coordona ceea ce observă, cu abilitatea de a manevra piesele cu mâna, completând puzzle-ul până la final.
Dezvoltarea memoriei și funcțiilor cognitive
Un puzzle din mai multe piese, îi va dezvolta memoria și gândirea, cel mic concentrându-se în rezolvarea lui. Faptul că trebuie să caute piesele potrivite și să se concentreze asupra lor, ajută la dezvoltarea memoriei.
Totodată, va trebui să se gândească ce fel de piesă se integrează în spațiul lipsă, dezvoltându-și în acest fel abilitățile cognitive.
Sporirea concentrării, creativității și răbdării
Pentru sporirea concentrării, dar și a creativității și răbdării, un puzzle incastru reprezintă una dintre alegerile potrivite în materie de puzzle-uri de lemn. Privind cu atenție puzzle-ul și forma pieselor, se vor concentra asupra lor mai mult timp până vor reuși să le potrivească la locul lor.
Își vor dezvolta în același timp creativitatea și răbdarea, fiindcă primele puzzle-uri vor trebuie atent verificate piesă cu piesă, prin urmă, va dura mai mult timp până vor reuși să le termine.
Recunoașterea diferitelor forme și învățarea de noi lucruri
În dezvoltarea copiilor, recunoașterea formelor și învățarea lucrurilor noi, sunt un pas important.
Un puzzle cifre îl va ajuta să recunoască forma cifrelor și va reuși chiar să învețe să numere.
Un puzzle din lemn cu fructe, animale, cifre, litere, este valoros pentru cel mic pentru a învăța lucruri noi, având un impact semnificativ în dezvoltarea micuțului pe termen lung.
Dezvoltarea socială și creșterea încrederii în sine
Un puzzle reprezintă alegerea ideală pentru ca un copil să colaboreze cu cei din jur. Va fi mai mult decât bucuros să rezolve un puzzle alături de frații mai mari, companioni de joacă de aceeași vârstă sau părinți. Prin găsirea și potrivirea pieselor, cel mic va socializa, în felul lui, cu ceilalți copii.
Rezolvând un puzzle până la capăt, piticul va dezvolta încredere în sine, iar sentimentul de mândrie oferit după terminarea puzzle-ului, îi va spori stima de sine, făcându-l mai încrezător și dornic de a cunoaște lucruri noi.
Puzzle-urile din lemn sunt metoda ideală în dezvoltarea abilităților copilului, menținându-l într-o permanentă sete de cunoaștere și învățare de lucruri noi.