APELUL MEDICILOR către părinți este ca în cele 6 zile până la începerea noului an școlar, fiecare copil să fie evaluat atent privind starea de sănătate și să evite aglomerațiile .
CREȘTE ALARTMANT de la o zi la alta numărul copiilor cu infecție acută cu Bordetella pertussis- tusea convulsivă
ATENȚIE!
Medicii atrag atenția că tusea convulsivă, cunoscută și sub numele tuse pertussis, este o boală infecțioasă extrem de contagioasă care se transmite prin aer.
Afecțiunea este cauzată în principal de bacteria Bordetella pertussis. Ea poate să provoace complicații severe, afectând copiii dar poate fi foarte periculoasă și pentru adulții cu astm, boli cronice, sistem imunitar compromis și cei oncologi.
NU IGNORAȚI NICIUN SIMPTOM
Persoanele infectate sunt contagioase până la 4 săptămâni de la debutul tusei.
Boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite, apoi febră moderată, rinoree și tuse uscată zi și noapte. Urmează apariția unor crize severe de tuse convulsivă, cu un zgomot intens respirator, iar pacienții simt că se sufocă. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături, iar, în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar continuă să persiste. În total, tusea poate dura chiar și până la 8 săptămâni.
Diagnosticarea se face pe baza exudatului nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau folosind metoda PCR. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, care face posibilă și scăderea perioadei de infecțiozitate.
Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări pentru populație
-Izolarea la cel mai simplu simptom, dacă este o simplă răceală trece în 3-4 zile dacă este tuse convulsivă debutul durează cel puțin 12 zile.
– Prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);
– Vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;
– Vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;
– Vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani.