Autoritățile vin cu recomandări pentru populația generală, în contextul valului de caniculă, pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme.
• Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
• Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
• Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăseste 32 grade Celsius;
• Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţa, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat;
• Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
• Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
• Beţi zilnic între 2 – 4 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
• Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
• Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
• Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
• O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
• Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).