Avertismentul Societății Române de Pneumologie: Virusul Sincițial Respirator, o afecțiune virală extrem de contagioasă, poate produce simptome ce pot dura pana la 2-3 luni.
În contextul în care sezonul rece este în plină desfășurare, Societatea Română de Pneumologie lansează un avertisment privind riscurile crescute ale infecției cu Virusul Sincițial Respirator (VSR), o afecțiune virală extrem de contagioasă, cu impact major asupra sănătății respiratorii. Conform experților, VSR este responsabil pentru o serie de boli respiratorii severe, inclusiv bronșiolită și pneumonie, fiind o amenințare deosebită pentru sugari, vârstnici și persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul sau afecțiuni oncologice.
„VSR este un virus care poate provoca complicații grave, iar povara bolii cauzate de acesta este comparabilă cu cea a gripei sezoniere. În special în rândul copiilor mici și al adulților vulnerabili, infecțiile cu VSR pot necesita spitalizare și, în unele cazuri, pot duce la decese,” atrage atenția profesorul dr. Roxana Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, VSR este responsabil pentru peste 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior la nivel global, dintre care aproximativ 3,2 milioane necesită internare în spital. Anual, virusul cauzează peste 100.000 de decese, în majoritate în rândul copiilor mici.
Măsuri esențiale de prevenție
Pentru a reduce riscul de infectare, Societatea Română de Pneumologie recomandă populației următoarele măsuri de prevenție:
-Spălarea frecventă și corectă a mâinilor,
-Purtarea măștii de protecție, mai ales în spațiile aglomerate,
– Evitarea contactului direct cu persoane și limitarea expunerii în locuri aglomerate
„Prevenția este cheia pentru protejarea grupurilor vulnerabile. Vaccinarea și respectarea măsurilor de igienă pot face diferența în combaterea acestui virus și în prevenirea cazurilor severe care pot pune viața în pericol,” a subliniat prof. dr. Roxana Nemeș.
Apel la responsabilitate și protejarea sănătății publice
Autoritățile și medicii avertizează că, având în vedere sezonul de vârf al infecțiilor cu VSR, este esențial ca întreaga populație să fie informată și să adopte comportamente preventive pentru a limita răspândirea acestui virus extrem de contagios. Grijile față de sănătatea celor dragi pot face diferența între un sezon rece sigur și unul periculos.