Cognac-ul este o băutură versatilă, rafinată, care se degustă și se savurează după un adevărat ritual care îi pune în valoare aroma, gustul și vechimea.
În acest articol îți spunem cum se degustă un Cognac și cu ce preparate culinare se asociază pentru o experiență senzorială deosebită.
Ce trebuie să știi despre Cognac
Cognac-ul este originar din provincia cu același nume din Franța și doar distilatul produs aici poate purta această denumire. Orice băutură produsă în altă zonă sau în altă țară care se numește Cognac nu este de fapt autentică.
În ce fel de pahar se degustă Cognac-ul?
Pentru a-i aprecia pe deplin culoarea și aspectul, se recomandă ca acest distilat să fie degustat sec dintr-un pahar special de Cognac în formă de lalea. Având partea de sus mai îngustă decât cea de jos, acest pahar concentrează și circulă aromele, care se dezvăluie treptat pe măsură ce sunt gustate.
Etapele degustării Cognac-ului
- Evaluarea vizuală
Ține în mână paharul și rotește-l ușor. În acest fel băutura este făcută să “plângă” – referire la picăturile care se scurg pe pereții paharului și dezvăluie limpiditatea băuturii. Înclină apoi paharul pentru a-i verifica și culoarea, care poate varia de la chihlimbar deschis la chihlimbar închis, în funcție de vârsta, originea și tipul de stejar folosit la fabricarea butoaielor în care este pus la maturat Cognac-ul.
- Evaluarea olfactivă
Prima dată când apropii paharul de nas vei simți aromele mai volatile, mai delicate. Pentru depistarea aromelor secundare, rotește din nou paharul, încet, astfel încât băutura să fie aerată. În acest fel vei simți notele florale sau fructate ale băuturii, cum ar fi florile uscate de tei, strugurii proaspăt presați sau vanilia.
- Degustarea
Gustă puțin din Cognac și savurează-l, fără a înghiți. Inspiră puțin pentru a te putea bucura de personalitatea rafinată a băuturii. Pe măsură ce distilatul intră în contact cu limba și cu bolta palatină, aromele sale vor oferi papilelor tale gustative și receptorilor de gust o uniune perfectă între delicatețe și rafinament.
Pe măsură ce băutura trece de vârful limbii, vei savura un mix perfect de dulce, sărat și amărui.
Cu ce preparate culinare se asociaza acest distilat?
Asocierea Cognac-ului cu mâncarea înseamnă o experiență plină de texturi, arome și gusturi. Acesta se potrivește de minune cu brânzeturile tari cum ar fi parmezanul, precum și cu cele cu mucegai cum este Roquefort-ul.
Alte preparate care se pot servi în compania acestei băuturi rafinate sunt ciupercile sălbatice (porcini, chanterelles), preparatele în care vedeta este rața Peking sau fructele de mare ca homarul ori crabul.
Cognac-ul este o alegere perfectă și pentru cărnurile gătite la rece, tăria acestei băuturi “tăind” din grăsimea salamului picant sau a prosciutto-ului.
Din lista noastră nu putea lipsi ciocolata, care alături de Cognac oferă oricărui iubitor de rafinament un regal culinar de neegalat.
Dacă vrei să explorezi uimitoarele arome, gusturi și particularități ale acestei băuturi rafinate, la finebar.ro, magazin online de băuturi alcoolice, găsești o selecție potrivită și celor mai exigente așteptări.