DÂMBOVIȚA: dr. Claudiu Dumitrecu propune ca unul dintre spitalele orăşeneşti sau municipale să fie destinat strict cazurilor de coronavirus sau suspiciunilor

Criza coronavirusului  îşi pune tot mai mult amprenta asupra României. Dacă la nivel  central, Guvernul a intrat în  izolare  din cauza  coronavirului,  în teritoriu, instituţiile abilitate să  ia măsurile   necesare în contextul crizei  coronavirusului, se zbat să ţină  situaţia sub control.

La nivelul  judeţului Dâmboviţa, până la acest moment nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire.

Se află în izolare la domiciliu 169 persoane asimptomatice și 32 persoane sosite, până în acest moment, în județul Dâmbovița din zonele de risc și plasate în carantină în spațiile identificate în acest sens.

În ceea ce privește spațiile identificate pentru plasarea în carantină în județul nostru, precizăm că la acest moment din cele 53 de locuri disponibile în 3 localități,32 au fost ocupate, procedura de identificare și verificare de alte noi spații fiind în curs de desfășurare.

În acest context, managerul  Spitalului Judeţean de  Urgenţă Târgovişte,dr. Claudiu Dumitrecu  va propune   Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa şi Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,  ca la nivelul judeţului Dâmboviţa, unul dintre spitalele orăşeneşti sau municipale să fie destinat strict cazurilor de coronavirus sau suspiciunilor. 

Concret, spitalul respectiv va muta pacienții în secţiile Spitalului Judeţean de  Urgenţă Târgovişte,în funcţie de afecţiuni , iar pacienții cu forme mai severe de coronavirus vor putea fi tratați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Pacienţii care vor fi plasați aici în carantină vor beneficia de supraveghere medicală, articole de igienă de unică folosinţă şi trei mese pe zi. Mai mult, managerul  Spitalului Judeţean de  Urgenţă Târgovişte,dr. Claudiu Dumitrecu spune că  Secţia de Boli Infecţioase din cadrul  Spitalului Judeţean    va trata pacienţii  cu diferite afecţiuni infecţioase dar medicii infecţionişti vor acorda sprijin şi spitalului  care  se va ocupa strict  de cazurilor de coronavirus sau suspiciuni. 

Astfel, riscul răspăndirii  coronavirusului  în unităţile sanitare din Dâmboviţa şi în rândul populaţiei va fi redus senificativ.  

În cadrul  videoconferinţei  de vineri, 13.03.2020, chiar președintele Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă, prof.dr. Șerban Bubenek a afirmat clar şi răspicat  că într-o secţie de Terapie Intesivă nu pot fi trataţi la comun atât pacienţii cu coronavirus cât şi  ceilalţi bolnavi. Ori tratăm  coronavirusul,ori îmbolnăvi pe toată lumea .

Ajutați medicii

Reprezentanții Spitalul Judeţean de  Urgenţă Târgovişte spun că populația poate să vină în ajutorul personalului medical.

 Cum puteți face asta?

În primul rând, dacă sunteți în autoizolare la domiciliu să nu părăsiți locuința. Dacă totuși aveți nevoie să vă adresați direct unui serviciu medical, să declarați faptul că v-ați aflat în autoizolare la domiciliu, pentru a preveni contaminarea altor persoane din Unitatea de Primiri Urgențe, Compartimentul de Primiri Urgențe, camera de gardă sau a personalului medical.

 Restricţiile deja  impuse la Spitalul Judeţean de  Urgenţă Târgovişte are rolul de a preveni infecțiile și de a vă proteja pe dumneavoastră, familia și personalul medical, prin întreruperea lanțului de transmisie a virusului gripal și Covid-19.  

Recomandările Ministerului Sănătății:

 Spălați-vă mâinile de multe ori;

 Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

 Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;

 Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;

 Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;

 Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

 Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

 Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

 Animalele de companie nu transmit coronavirus.

(pentru actualizări consultați link-ul http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/ )

leave a reply