Efectele nedorite ale consumului excesiv de pepene verde- grave probleme digestive.
Pepenele verde este o sursă bogată de vitamine A și C, și conține licopen, un antioxidant cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene și pentru beneficiile aduse sănătății cardiovasculare.
De asemenea, este bogat în apă, ceea ce îl face ideal pentru hidratare, în special în zilele toride de vară.
ATENȚIE! NU TREBUIE SĂ CONSUMAȚI MAI MULT DE 300 grame de pepene pe zi, chiar dacă sunt o persoană sănătoasă „tun”
Consumul excesiv de pepene verde poate duce la disconfort abdominal, balonare, gaze și diaree. Aceste probleme sunt cauzate de conținutul ridicat de FODMAP al pepenelui verde. FODMAP-urile sunt carbohidrați fermentabili care sunt fie nedigerabili, fie absorbiți lent în intestinul subțire. Persoanele cu sindrom de colon iritabil (SCI) ar trebui să evite aceste simptome prin limitarea consumului de pepene verde.
Creșterea nivelului de zahăr din sânge
Pepenele verde are un indice glicemic (IG) ridicat, ceea ce înseamnă că poate crește rapid nivelul de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la cantitatea de pepene verde pe care o consumă. Totuși, încărcătura glicemică (GL) a pepenelui verde este scăzută, astfel că porții mici nu vor cauza probleme majore.
Colorarea pielii
În cazuri rare, consumul excesiv de pepene verde poate duce la o colorare galben-portocalie a pielii, cunoscută sub numele de licopenemie. Aceasta este cauzată de acumularea de licopen în straturile exterioare ale pielii. Efectul este reversibil și dispare odată ce consumul de alimente bogate în licopen este redus.