Garnizoana Târgovişte: 10 noiembrie, Ziua Artileriei Române şi 175 de ani de existenţă

La 10 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Artileriei Române. Gheorghe Bibescu, domnul Ţării Româneşti (1842-1848), a legiferat, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, înfiinţarea primei baterii a Ţării Româneşti, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare. Şi la Garnizoana Târgovişte, a fost marcată cum se cuvine această zi. Activităţile au debutat la Cimitirul de Onoare Românesc din incinta U.M. 01402. Col.(r) Marinică ŞERBAN a punctat pe scurt însemnătatea armei Artileriei Terestre în conştiinţa neamului.Lt.col.Florea Mirea,şef de stat major U.M. 01402 a ţinut să puncteze câteva date importante din istoria armei Artileriei Terestre. A avut loc o depunere de coroane. S-a pregătit şi o mică expoziţie de armament,
A avut loc şi o slujbă religioasă unde au fost pomeniţi colegii artilerişti tereştri care au trecut în nefiinţă.

La Cercul Militar Târgovişte a avut loc un simpozion dedicat acestei zile, cu tema ,,Artileria Română Modernă la 175 de ani de existenţă”

Acum, la scurgerea celor 175 de ani de la legiferarea înființării primei baterii de artilerie, gândurile tuturor artileriștilor tereștrii, activi sau în rezervă, se îndreaptă cu admirație și vejnică recunoștință spre cei care prin munca lor neobosita, prin inteligența și capacitatea organizatorică au contribuit la făurirea și modernizarea armei pe care o aniversam.

leave a reply