Modificări aduse la Legea nr. 7/1996 privind cadastrul


În cadrul conferinţei de presă a PSD Dâmboviţa, conf. univ.dr. Claudia Gilia, deputat  şi preşedinte OFSD Dâmboviţa a vorbit despre modificările aduse de Parlament  la Legea nr. 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară.

Deputații au votat  marţi, 16  aprilie  2019, în unanimitate, modificarea Legii nr. 7 a cadastrului și a publicității imobiliare. Noile prevederi au drept scop atât grăbirea lucrărilor de cadastru general, cât și protejarea clădirilor monument-istoric.

Actul normativ prevede scutirea proprietarilor imobilelor înregistrate în cadrul lucrărilor de cadastru general de plata impozitului pe venitul din transferul terenurilor, cu sau fără construcții. Astfel, beneficiarii Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), implementat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), vor primi derogare de la dispozițiile art. 111 alin. (1) și (3) din Legea nr.  227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, Legea cadastrului prevede și scutirea de tarif în cazul notării în cartea funciară a calității de monument istoric a unui imobil. Această operațiune trebuie să fie solicitată „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului de clasare sau de schimbarea a grupei valorice publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, ordin emis potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

leave a reply