Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă de la 1 octombrie 2023, îşi modifică programul de vizitare, urmând să fie deschisă în intervalul orar 9:00 – 16:00. Zilele de vizitare rămân aceleași – de luni până duminică. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru adulți și 8 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna, la o altitudine de 1.660 m. Numele ei vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă, din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.
Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care căutau să se izoleze de oameni şi să găsească un loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să creştineze populațiile de la nord de Dunăre.
Peştera Ialomiţei se întinde pe o suprafață de 1.128 m, dintre care doar 480 m sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 5 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News