Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia a condus ședința Comisiei de Dialog Social, s-au discutat o serie de probleme, pe ordinea de zi a ședinței au fost cuprinse următoarele aspecte:
Promovarea și consolidarea dialogului social la nivel teritorial privind minoritățile imigrante – fiind dezbătută situația cetățenilor/imigranților ucraineni, solicitarea Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – filiala Dâmbovița, referitoare la OUG nr. 49/25.06.2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, aprobată prin Legea nr. 204/2019 și alte informări.
„Am prezidat Comisia de dialog social.
Pe ordinea de zi a ședinței au fost cuprinse următoarele aspecte:
1. Promovarea și consolidarea dialogului social la nivel teritorial privind minoritățile imigrante – fiind dezbătută situația cetățenilor/imigranților ucraineni.
În cadrul ședinței au avut loc următoarele informări din partea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița:
Potrivit informării, la data de 17.07.2023, pe teritoriul județului Dâmbovița, se află un număr de 102 cetățeni ucraineni din care 38 minori, cei mai mulți fiind stabiliți în UAT Crevedia (45 cetățeni ucraineni, dintre care 20 sunt minori);
Informarea prezentată ️de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, la nivelul AJOFM Dâmbovița au fost înregistrate 41 cetateni ucraineni (4 sub 25 de ani, 26 cu vârste între 24-45 de ani și 11 persoane peste 45 de ani). Toate cele 41 de persoane au beneficiat de servicii de medierea muncii și respectiv de informare și consiliere profesională, fiind încadrate prin AJOFM Dâmbovița un număr de 3 persoane.
Din evidențele de la nivel național rezultă că în județul Dâmbovița au fost încadrate în muncă un număr de 13 persoane, 10 dintre persoanele informate fiind încadrate direct la angajator în baza declarației pe proprie răspundere.
Pe această tematică, în cadrul ședinței de Dialog Social a Județului Dâmbovița au fost solicitate instituțiilor publice și serviciilor publice deconcentrate, de către Instituția Prefectului Dâmbovița, următoarele acțiuni:
Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița – să verifice în fiecare dintre localitățile raportate, dacă cetățenii ucraineni se află în locațiile declarate, dacă există probleme, situații sau nevoi speciale;
Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița – să fie transmise către UAT-urile în care sunt localizați cetățeni ucraineni informații privind: procedura de încadrare în muncă a acestora, pliantul privind serviciile gratuite oferite de AJOFM cetățenilor ucraineni pentru încadrarea în muncă (și în limba ucraineană), pliantul/link-ul realizat pentru cetățenii ucraineni privind locurile de muncă vacante; mediile de informare unde cetățenii ucraineni pot identifica informații referitoare la locuri de muncă vacante.
2. Solicitarea Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – filiala Dâmbovița, referitoare la OUG nr. 49/25.06.2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, aprobată prin Legea nr. 204/2019 – fiind decisă transmiterea memoriului către Guvernul României, conform solicitării;
3. Diverse – care a cuprins o serie de informări:
Sindicatul ”Valahia” a informat privind problemele generate de transferul Creșei pentru educație Timpurie Târgoviște către cele 7 grădinițe, cu obligațiile de preluare atât a activului, cât și a pasivului de către noile entități care vor avea calitatea angajator. Reprezentatul partenerului social a menționat că se va face o solicitare pentru o dezbatere amănunțită, cu invitarea părților implicate, într-o ședință ulterioară a Comisiei de Dialog Social.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) a informat privind sondajul realizat în perioada 04-13.07.2023, la care au răspuns un număr de 1197 de antreprenori cu privire la opinia acestora referitoare la impactul modificărilor fiscale/măsurile prevăzute a fi luate de Guvern, care ar putea afecta mediul de afaceri. Din informațiile colectate a fost identificată existența unei reacții negative a mediului de afaceri privind modificările fiscale preconizate, cel mai mare impact negativ asupra activității IMM-urilor fiind considerat creșterea valorii TVA-ului.” , a transmis prefectul Claudia GILIA.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News