Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte a găzduit Centenarului Filmului Românesc

Duminică, 2 decembrie , Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte a găzduit trei proiecții de film. Un eveniment cu însemnătate deosebită a fost și proiecția filmului „Trenul fantomă” cu actorul Tony Bulandra în rol principal, film realizat în 1933, foarte reușit în generarea suspansului. Acest eveniment se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Filmului Românesc, un proiect deosebit de ambițios care vrea să promoveze filmul românesc în spațiul României Mari. Această proiecție de gală a fost prezentată de criticul de film Irina Margareta Nistor. Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Materialul nu punctează doar ziua de 1 Decembrie 1918, ci şi actele premergătoare Marii Uniri. De asemenea, arată cum a fost împărţită România Mare şi care a fost impactul economic, cultural, dar şi în viaţa de zi cu zi a românilor de peste hotare.

Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea graniţelor şi cu deportările, condamnările la închisoare şi despărţirea familiilor.

Unele imagini provin din arhive istorice, iar altele au fost realizate în casele oamenilor, în muzee, prin filmări din dronă, fiind folosite fotografii istorice, precum şi unele imagini din Arhivele Naţionale. Filmările şi montajul au durat un an.

Seara a continuat la Târgovişte cu filmului inspirațional „Coborâm la prima”, în regia lui Tedy Necula. El este primul regizor cu dizabilități din România.

leave a reply