VITEZA EXCESIVĂ, principala cauză a accidentelor în județul Dâmbovița.
În perioada ianuarie – octombrie a.c., numărul accidentelor grave înregistrează o scădere cu 20,51%, față de anul precedent, numărul persoanelor decedate a crescut cu 28,57%, comparativ cu anul anterior, numărul persoanelor rănite grav înregistrează o scădere de 23,72%, iar numărul răniților ușor înregistrează, de asemenea, o scădere de 25,71%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În ceea ce privește accidentele rutiere ușoare, se înregistrează o creștere de 5,83%, față de anul 2023.
Din totalul accidentelor rutiere produse în acest an, 69,56% s-au produs în mediul rural, iar dintre cele 27 de persoane decedate, 66,66% au fost în mediul rural.
La nivelul județului Dâmbovița, principalele cauze generatoare de accidente de circulație (58,33%) sunt abaterile bicicliștilor, ceea ce semnifică 17,02% din numărul total de accidente, abaterile pietonilor, ceea ce semnifică 11,41% din numărul total de accidente, neacordare prioritate vehicule, ceea ce reprezintă 11,05% din numărul total de accidente, neadaptarea vitezei la condițiile de drum, ceea ce reprezintă 10,50% din numărul total de accidente, și nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare în mers, ceea ce reprezintă 8,33% din numărul total de accidente.
Cu privire la principalele cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave, conform evidențelor Serviciului Rutier, au fost identificate următoarele abateri, respectiv viteza neadaptată, ceea ce semnifică 20,37% din numărul total de accidente, abaterile pietonilor, ceea ce semnifică 18,51% din numărul total de accidente, alte preocupări în timpul mersului, ceea ce semnifică 11,11% din numărul total de accidente, neacordare prioritate de trecere pietoni, ceea ce semnifică 9,25% din numărul total de accidente, și neasigurarea la schimbarea direcției de mers, ceea ce semnifică tot 9,25% din numărul total de accidente.
Pe drumurile naționale ce tranzitează județul s-au înregistrat 164 de accidente de circulație, dintre care 20 au fost grave, iar pe cele județene, 158, dintre care 21 au fost grave.
Astfel, pe DN 71, pe tronsonul Bâldana-Târgoviște s-au înregistrat 21 de accidente de circulație, iar pe sectorul Târgoviște-Cota 1000, alte 22.
Pe DN 72 , pe sectorul Găești-Târgoviște s-au produs 15 accidente rutiere.
Pe DN 7, pe raza localităților Lungulețu-Titu-Produlești s-au înregistrat 13 accidente rutiere, iar pe sectorul Tărtășești – Slobozia Moară, 5 accidente rutiere.
Pe DN 1A, pe tronsonul Crevedia-Cornești, au avut loc 27 de accidente de circulație.
Pe drumurile comunale s-au înregistrat 47 de accidente rutiere, dintre care 7 au fost grave, pe străzile din mediul urban, 128 (11 grave), iar pe cele din rural, 53 (3 grave).
Precizăm că prevenirea producerii unor accidente de circulație reprezintă în continuare unul dintre obiectivele principale ale poliției rutiere, motiv pentru care în perioada următoare activitățile organizate vor fi intensificate.