25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri , ziua mai este numită și Ziua Cucului, întâmpină sosirea rândunelelor și primul cântec al cucului.
În tradiția populară, se spune că, de Blagovestenie, vin rândunelele și începe cucul să cânte, până de Sânziere sau de Sfântul Petru.
Această sărbătoarea marchează momentul în care Arhanghelul Gabriel o anunță pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus. Iar cu această ocazie importantă din calendar, credincioșii creștini vor merge la biserică, pentru a lua parte la slujbă și pentru a se apropia cu inima de semnificația acestei zile.
Desigur, de Buna Vestire există și o mulțime de tradiții, pe care în ziua de astăzi doar foarte puțini români le mai știu. De exemplu, fiind o sărbătoare din timpul Postului Paștelui, nu se oferă de pomană alimente de „dulce”, dar este permis să împărțim pește, fiind dezlegare.
De Buna Vestire, se poate ara, dar nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.
Pe lângă aceste tradiții, se mai spune că de Buna Vestire trebuie puse ouăle sub cloșcă, iar dacă vrem să avem noroc tot anul, trebuie să întâmpinăm cântatul cucului cu bani în buzunar, cât și sătui.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News Știri de ultima oră și AICI