8 decembrie, Ziua Constituţiei României, o ocazie de a celebra principiile fundamentale ale statului de drept, așa cum sunt stipulate în legea noastră fundamentală. Această zi subliniază angajamentul față de respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și reafirmă valorile esențiale care definesc statul român.
Printre principiile esențiale prevăzute de Constituție, se numără:
Suveranitatea și independența națională: România este un stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil.
Stat de drept, democratic și social: În România, demnitatea umană, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic sunt valori supreme.
Unitatea și solidaritatea poporului român: Fundamentul statului român este unitatea națională și solidaritatea cetățenilor.
Ziua Constituției este un moment de reflecție asupra angajamentului de a construi o societate în care aceste valori fundamentale să fie respectate și protejate, asigurând un viitor democratic și prosper pentru România.
Actuala Constituţie a României a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin referendumul naţional din 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă: 77,3% din numărul de participanţi au răspuns afirmativ. Această lege fundamentală a fost revizuită în 2003.
În România, prima Constituţie a fost adoptată în 1866. A fost o Constituţie modernă, influenţată de Constituţia belgiană din 1831, considerată un model pentru acele vremuri, fiind inspirată la rândul său din principiile Revoluţiei franceze din 1789. A fost cea mai longevivă Constituţie (1866-1923) şi una dintre cele mai importante realizări ale Regelui Carol I al României.
(foto: Constituţia din 1866; Deschiderea primului Parlament al României, 24 ianuarie 1862 – ro.wikipedia.org)