Vizită de lucru în județul Dâmbovița a ministrului Dezvoltării, Attila Cseke, s-a întâlnit cu conducerea CJ Dâmbovița și primarii dâmbovițeni
Vizită de lucru în județul Dâmbovița a ministrului Dezvoltării, Attila Cseke, s-a întâlnit cu conducerea CJ Dâmbovița și primarii dâmbovițeni, oficiile de gazdă au fost făcute de președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan și primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.
Fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau prin programele manageriate de acest minister au fost subiectele principale ale întâlnirii la care au fost toți primarii dâmbovițeni. La final a susținut și o conferință de presă.
Primrii dâmbovițeni față în față cu ministrului Dezvoltării, Attila Cseke
Președintele CJ, Corneliu Ștefan a spus că această vizită a reprezentat o mare oportunitate, astfel, edilii din întreg județul au putut discuta cu ministrul CSEKE Attila:
“ Aceștia au putut afla direct de la ministrul CSEKE Attila mai multe detalii privind programul „Anghel Saligny”, Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și stadiile proiectelor aflate pe lista Companiei Naționale de Investiții.

La nivel de județ, au fost depuse 161 de proiecte pe „Anghel Saligny”: 7 ale Consiliului Județean în valoare de 300.000.000 de lei, iar valoarea celor 154 de proiecte depuse de 82 de primării dâmbovițene se ridică la 1.660.000.000 de lei.
Totalul sumelor solicitate de județul nostru este de 1.960.000.000 de lei.
Un alt subiect discutat a fost și Programul Național de Dezvoltare Locală. De la demararea în județul nostru a PNDL au fost depuse 421 obiective de investiții de peste 1.100.000.000 lei.
Până în momentul de față, au fost finalizate 340 de proiecte de aproximativ 686.000.000 de lei, în lucru fiind alte 81 de obiective, aflate în diferite stadii de execuție, cu o valoare de 415.000.000 de lei.
Urmează o perioadă în care primarii dâmbovițeni vor avea la dispoziție o serie de programe noi prin care pot atrage sume substanțiale pentru investiții în localitățile pe care le conduc și, după cum o spun de fiecare dată, dezvoltarea județului Dâmbovița se poate face doar în echipă.”, a afirmat președintele CJ, Corneliu Ștefan. Președintele CJ, Corneliu Ștefan a mai ținut să puncteze că o prioritate pe agenda de lucru este micșorarea decalajelor dintre mediul rural și cel urban.
Bugetul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, suplimentat cu 15,5 miliarde de lei.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán CSEKE a vorbit despre Ordonanţa de urgenţă nr. 40/2022 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” şi pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.
“ La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul României a suplimentat bugetul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei. Astfel, bugetul total al Programului, în perioada 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei” a anunțat ministrul Cseke Attila.
Acesta a precizat: pe de o parte, este nevoie de 5,5 miliarde lei întrucât MDLPA va prelua de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) finanțarea celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, dar a căror valoare excedează plafonul alocat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, coordonat de MIPE.
În vederea preluării și obținerii finanțării, MIPE trebuie să transmită către MDLPA, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, toate documentațiile depuse de către unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, precum și toate documentele întocmite în cadrul evaluării obiectivelor de investiții.
De asemenea, în vederea confirmării nevoii de finanțare pentru obiectivele de investiții preluate în Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară au la dispoziție o perioadă de 30 de zile pentru a încărca în platforma electronică investitii.mdlpa.ro toate datele necesare privind obiectivele de investiții.
Pe de altă parte, a subliniat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, este nevoie de suplimentarea bugetului inițial al Programului cu 10 miliarde de lei, pentru investițiile care vizează drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi ca variante ocolitoare ale localităţilor.
”68% din totalul de drumuri județene și comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectați la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localităților nu sunt racordate la rețeaua de distribuire a gazelor naturale. Aceste servicii publice de bază nu sunt un lux și avem nevoie de un progres semnificativ în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului <<Anghel Saligny>>”, a mai precizat ministrul Cseke Attila.
Până în prezent, Ministerul Dezvoltării a primit un număr foarte mare de solicitări pentru modernizări de drumuri, respectiv 4.858 de cerereri depuse prin Program, cu o valoare de aproximativ 89 de miliarde de lei.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News