AVERTISMENTUL MEDICILOR: La doar o săptămână de la începerea școlii, virozele respiratorii fac prăpăd, unitățile de Primiri Urgențe din întreaga țară se confruntă cu un număr alarmant de copii afectați de infecții respiratorii, determinând autoritățile să ia măsuri urgente pentru a gestiona situația. Conform informațiilor furnizate de medici, valul de infecții respiratorii, în special la copii, este în creștere și amenință să creeze o presiune copleșitoare asupra sistemului medical.
ATENȚIE!
Tusea convulsivă sau pertussis este o infecție respiratorie înalt contagioasă care se manifestă prin accese de tuse violente, incontrolabile, care poate afecta toate categoriile de vârstă și poate dura de la câteva saptamani până la luni.
Medicii au semnalat că secțiile de pediatrie din spitale sunt deja pline, iar un procent semnificativ, aproximativ 10% dintre copiii care ajung în camera de gardă, prezintă insuficiență respiratorie și necesită oxigenoterapie.
Este esențial ca părinții să fie vigilenți în ceea ce privește simptomele virozelor respiratorii și să solicite asistența medicala promptă în cazul apariției acestora.
Medicii pediatri spun că medicamentele ajută copilul să tolereze boala mai ușor, dar nu-l vindecă mai repede de 7-10 zile. Copilul poate fi ajutat să treacă mai ușor prin infecție printr-o hidratare continuă. Atunci când copilul este deshidratat, starea lui generală se alterează și urinează mai puțin de 3 ori pe zi. Secrețiile nazale trebuie îndepărtate cu ajutorul serului fiziologic sau apei de mare, mai ales înainte de masă sau de somn, iar îmbrăcămintea copilului trebuie să fie lejeră. Temperatura camerei nu trebuie să depășească 22 de grade Celsius. Medicamentele pentru febră pot fi paracetamolul, ibuprofenul sau algocalminul.
Copilul care tușește poate fi ajutat cu dispozitive de umidificare a aerului și administrând medicamentele prescrise de medic.