Curentul de meteori Quadrantide, are loc în noaptea de 3 spre 4 ianuarie

Va avea loc spectaculoasa ploaie de meteori,  Quadrantidele al căror maximum de activitate, se anunță pentru noaptea de 3/4 ianuarie (joi/vineri) la ora 4:20 Ora României.

Potrivit preşedintele SARM, Valentin Grigore, anul acesta este o șansă rară pentru România de a vedea maximul Quadrantidelor în condiții ideale, șansă care se repetă foarte rar : “ Anul 2019 debutează cu un spectacol de zile mari al curentului de meteori Quadrantide. Maximum de activitate, care poate avea o rata orară zenitală (ZHR) între 60 și 200 (media este 110) se anunță pentru noaptea de 3/4 ianuarie (joi/vineri) la ora 4:20 Ora României. Ceea ce înseamnă o poziționare ideală pentru România, la acea oră radiantul fiind foarte sus pe cer.

Iar Luna nu ne va deranja deloc, fiind cu doar două zile înainte de faza de Lună Nouă. Secera foarte subțire a Lunii va apărea în zori, pe o linie cu Jupiter și Venus, aflate mai sus pe cer. Potrivit anul acesta este o șansă rară pentru România de a vedea maximul Quadrantidelor în condiții ideale, șansă care se repetă foarte rar.

Spre deosebire de alți curenți de meteori importanți care au un maximum de activitate ce se poate întinde cu o activitate foarte bună pentru 2-3 nopți în cadrul Geminidelor sau o noapte întreagă în cazul Perseidelor, Quadrantidele au o activitate bună doar câteva ore, cu un vârf al maximului foarte ascuțit. Ceea ce înseamnă că în afara maximului, activitatea este foarte scăzută. Astfel, dacă maximum pică în timpul zilei, activitatea nu se poate vedea. Dacă pică în prima parte a nopții, radiantul fiind foarte jos, se vor vedea puțini meteori. Dacă avem șansa să pice la o oră favorabilă totuși, sunt șanse mari ca pe cer să fie Luna, care ne încurcă cu lumina ei puternică. Toate acestea, cumulate cu șanse mari de vreme nefavorabilă la început de ianuarie, fac acest curent de meteori scump la vedere. Sunt puține șanse ca dintr-un loc anume pe planetă să fie văzut un maximum de activitate în condiții ideale de multe ori în 20 sau 30 de ani. Eu fac observații la meteori de 36 de ani și nu am reușit niciodată până acum să prind un maximum în toată splendoarea lui. Am prins doar faza ascendentă sau descendentă a maximului, de multe ori cu Luna pe cer. O singură dată am avut șansa de condiții ideale acum vreo 25 de ani, când maximum era anunțat la o oră apropiată de cea de anul acesta, și fără Lună, și am avut și cer perfect senin, dar nu am putut observa Quadrantidele deoarece zăceam în pat, răcit, cu temperatură de aproape 40 de grade.

De notat că au fost și cazuri când activitatea Quadrantidelor a fost bună pe o perioadă mai lungă chiar de 10 ore!

Deci, anul acesta este o șansă rară pentru România de a vedea maximul Quadrantidelor în condiții ideale, șansă care se repetă foarte rar. Radiantul este circumpolar, deci activitatea se poate vedea toată noaptea. Dar, dacă predicția se adeverește, activitatea va începe să crească după miezul nopții, când radiantul se ridică tot mai mult pe cer, și va atinge apogeul undeva în jurul orei 4:00-4:30. Activitatea se va putea vedea până în zori.

Din păcate, în noaptea de 3/4 ianuarie vremea se anunță nefavorabilă în mare parte din țară, cu cer acoperit. Din investigațiile pe care le-am făcut pe internet, zonele din țară unde se pare că sunt șanse foarte mari de cer senin la ora maximului sunt Deva -Lugoj și Suceava – Iași. Mai sunt zone din țară cu șanse de cer variabil.

În ciuda temperaturii foarte scăzute din noaptea de 3/4 ianuarie, dacă aveți cer senin, nu ezitați să ieșiți afară să vedeți spectacolul Quadrantidelor. Mai jos aveți poziția radiantului. Nu trebuie să priviți în radiant, ci la o distanță de minimum 20 grade distanță de radiant, acolo unde aveți cer liber și curat. Din cauza poluării luminoase, nu se pot observa meteorii din orașe sau localități foarte iluminate, ci de la marginea lor sau din zonele rurale.

Dacă reușiți să vedeți activitatea curentului Quadrantide sau reușiți capturi foto, vă rugăm să de dați de știre.” ,a scris preşedintele SARM, Valentin Grigore pe pagina de facebook- Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM

leave a reply