De Bobotează: Geavrelele, obicei străvechi la Morteni

În comuna dâmboviţeană Morteni, Boboteaza şi Sfântul Ion, două sărbători creştine  însoţite de un străvechi obicei, încreştinat odată  cu noul timp, obicei devenit adjuvant ritualic al celor două sărbători creştine: Steagul cu geavrele.  

Semnificaţia Steagului cu geavrele, cu toate similitudinile pe care le are cu alte ritualuri şi obiceiuri, este una complexă şi unică în acelaşi timp.

De sute de ani, la Morteni, în judeţul Dâmboviţa, e păstrat obiceiul geavrelelor. Acestea sunt batiste colorate cusute de fetele nemăritate şi oferite flăcăilor de Bobotează. Tinerii strâng geavrelele, le leagă de câteva prăjini şi sfinţesc cu ele fiecare casă.

Flăcăii împodobesc prăjinile cu geavrele timp de câteva zile. E mult de muncă, pentru că pe fiecare prăjină se leagă şi 1500 de batiste.În dimineaţa de Bobotează, geavrelele sunt sfinţite de preot, după care tinerii merg cu ele din casă în casă.

Obiceiul geavrelelor este vechi, iar tradiţia spune că vizita flăcăilor de Bobotează aduce noroc în fiecare gospodărie.După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele şi le înapoiază fetelor. Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul viitor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfinţite.

leave a reply