Decembrie,a început iarna, o lună magică, în tradiţia populară, luna decembrie se numeşte Undrea.
Tradiţia spune că în această lună, gospodarii au grijă de casă, animale şi de starea grădinilor şi a câmpurilor. Fetele nemăritate se spală cu prima nea ca să fie frumoase şi drăgăstoase. Dacă începutul lunii este geros, aşa va fi zece săptămâni. Tot tradiţia spune că o iarnă geroasă înseamnă că vara va fi călduroasă, dacă va fi zăpadă, anul care va veni va fi roditor.
Evenimente astronomice
În decembrie, ziua are 9 ore, iar noaptea are 15 ore. Soarele răsare la începutul lunii la 07 h 32 m şi apune la 16 h 38 m, iar la sfârşitul lunii răsare la 07 h 52 m şi apune la 16 h 46 m.
Luna decembrie este caracterizată de ploaia de meteori Geminide care se manifestă în perioada 4 decembrie – 20 decembrie. Fenomenul va putea fi observat pe tot globul, potrivit NASA.
În noaptea de 13 spre 14 decembrie este atins nivelul maxim de către curentul de meteori Geminide, când Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. În această perioadă pot apărea între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi).
Din punct de vedere astronomic, în luna decembrie putem observa ultima eclipsă a anului 2021, care este o eclipsă totală de soare, vizibilă din sudul Australiei, sudul Africii, sudul Americii de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian, Antarctica.
Solstiţiul de iarnă are loc la 21 decembrie, la 17 h 02 m, potrivit site-ului https://www.astro-urseanu.ro/. El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.
Prognoza meteo pentru luna decembrie 2021
Luna decembrie va debuta cu temperaturi mai ridicate, care ne vor aminti de o toamnă târzie, iarna lăsându-se aşteptată. Chiar şi aşa, potrivit datelor prezentate, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), după jumătatea lunii, iarna îşi va cere drepturile, temperaturile vor fi cele specifice vremii, iar în ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii estimate, acestea vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării. Deci, avem toate şansele să sărbătorim un Crăciun cu zăpada mult dorită, care dă un farmec aparte sărbătorilor de la sfârşit de an