Facturarea electronică este obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile între firme, pentru că RO e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile realizate în România relaţia business-to-business (B2B).
1. Cine trebuie să trimită facturile prin sistemul e – factură?
Toate firmele si PFA-urile din România, plătitoare sau neplatitoare de TVA, care au clienți firme / PFA-uri din România.
2. Cum te înregistrezi în sistemul RO e-Factura?
Inregistrarea se face automat cand trimiti prima factura prin RO e-Factura.
3. Cum trimiți facturile de astăzi, 1 ianuarie 2024?
Facturile se trimit in sistemul RO e-Factura în maxim 5 zile de la data emiterii.
Pentru trimitere în sistemul RO e-Factura aveți nevoie de un token înregistrat la ANAF
Se vor inregistra în contabilitate doar facturile trimise / primite prin sistemul e – factura ( începând cu data de 1 iulie 2024).
Nu se mai poate deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul e – factura ( începând cu data de 1 iulie 2024).
4. Cum ștornezi o factură in sistemul e – factură?
Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică e-factura.
În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică e-factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.
Dacă se corectează o factură ( stornare etc) , factura electronică corectată se transmite în e – factura.
5. Sancțiuni.
Amenzile sunt foarte mari.
Pentru netrimiterea facturilor în sistemul e – factura amenzile sunt intre 1.000 – 10.000 lei.
Amenzile se aplica după data de 1 aprilie 2024.
De asemenea înregistrarea după data de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisă prin sistemul e- factura se amendează cu suma TVA-ului trecută pe factură.