În noaptea de 3 spre 4 ianuarie, maximul curentului de meteori Quadrantide (după ora 20:00)

Quadrantidele sunt un curent de meteori (stele căzătoare) ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare, Quadrantidele, vreo 100 de stele căzătoare pe oră.

Anul 2022 ne va aduce și două eclipse vizibile din România, pe 16 mai o să avem o eclipsă de Lună. Practic, va trebui să ne uităm dimineața la Lună, pe la ora 5:00, și vom constata că este foarte aproape de orizont, pentru că începe să apună, dar tot atunci va începe să intre în umbra Pământului. O să fie un fenomen spectaculos pentru că vom vedea și apusul Lunii eclipsate, și răsăritul Soarelui.

Vom mai avea și o eclipsă, de Soare, parțială, pe 25 octombrie. Maximul o să fie pe la ora 13:40 și o să se vadă bine.

De exemplu, în luna martie, dimineața, se vor vedea patru planete pe cer. Foarte ușor – te trezești și le vezi pe toate de la geam, înspre Răsărit: Mercur, Marte, Venus și Saturn.

Apoi, o să se întâlnească Marte cu Saturn, prin luna aprilie, o să fie una lângă alta, tot așa, dimineața. O să se întâlnească și Venus cu Jupiter, pe 1 mai.

Din luna iulie, tot anul, se vor vedea trei planete, toată noaptea: Saturn, Jupiter și Marte. Vor rămâne vizibile până la sfârșitul anului.

Ploaia de stele căzătoare

Dintre cometele pe care le cunoaștem, niciuna nu o să dea vreun spectacol deosebit în anul 2022, în schimb, meteorii se vor vedea. Aceștia vin în fiecare an, sunt ca sărbătorile – în fiecare an, în aceeași zi, se produce un maxim de curent de meteori. Perseidele, între 11 și 13 august, avem și Geminidele în decembrie.

leave a reply

error: