Mica Unire a fost sărbătorită și la Târgoviște printr-o serie de evenimente organizate în Piața Mihai Viteazul

Unirea Principatelor Române înfăptuită la 24 ianuarie 1859 este cunoscută şi sub numele de „Mica Unire”. Aceasta  este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918.

Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, este ales și domn al Ţării Româneşti, fiind proclamat domn al Principatelor Unite.

Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Mica Unire a fost  sărbătorită și  la Târgoviște printr-o serie   de evenimente organizate în Piața Mihai Viteazul, marcându-se  cum se cuvine  împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, act istoric ce a pus piatra de temelie a statului român modern. Festivitățile au debutat cu  primirea onorului de către prefectul judeţului,Aurelian Popa.

A fost intonat imnu de stat al României, urmat de alocuțiuni ale autorităților publice locale. La eveniment au participat: prefectul județului,  Aurelian Popa, președintele CJ, Alexandru Oprea,vicepreşedintele CJ, Luciana Cristea, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, parlamentarii dâmbovițeni,reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, consilieri județeni, reprezentanți ai structurilor militare din județ, veterani de război, reprezentanți ai partidelor politice, șefii direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, șefii instituțiilor deconcentrate din județ, precum și numeroși dâmbovițeni. 

În  încheierea  ceremonialului,Garda de onoare a defilat. În amintirea actului istoric de la 1859, autoritățile, alături de dâmbovițenii prezenți la festivitate, s-au prins în Hora Unirii, un simbol sfânt pentru români.

 A avut loc un moment muzical susținut de Orchestra Populară Chindia a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița .

leave a reply