NOAPTEA DE SÂNZIENE SAU DRAGAICA, 23 iunie spre 24 iunie , din punct de vedere calendaristic, sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat.
Se crede că în noaptea de dinaintea sărbătorii, cerurile se deschid, iar zânele coboară pe pământ pentru a binecuvânta.
Florile de sânziene sunt folosite și în scopuri medicinale, fiind considerate bune pentru diverse afecțiuni și pentru protecția împotriva bolilor.7
De asemenea, ziua de Sânziene este și ziua în care păsările încep pregătirile pentru sezonul rece. Cucul este primul care dă semnalul.
Sânziana sau Drăgaica mai este numită și Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, în funcție de zona geografică a țării.
Tradiții și obiceiuri
Culesul Florilor: În ajunul sărbătorii, fetele tinere culeg flori de sânziene, plante cu flori galbene sau albe, care se crede că au puteri magice.
-Coronițele de Sânziene: Se fac coronițe din florile culese și se poartă pe cap sau se aruncă pe acoperișuri pentru a aduce noroc și protecție împotriva răului.
Focurile de Sânziene: În unele zone, se aprind focuri pe dealuri, tinerii sărind peste ele pentru a se purifica și a fi protejați de rele.