O nouă majorare de acciză lovește țigări tradiționale și țigări electronice

Foto: e-potion.ro

În ultimii ani, preţul ţigărilor a crescut constant, principala cauză fiind creşterea accizei impuse de Uniunea Europeană. Ca atare, preţurile au crescut, în medie, de la 14 lei/pachet în 2014, perioadă în care Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare, până la peste 21 lei/pachet în prezent. Potrivit calendarului de creştere a accizei, în fiecare an, acciza totală va crește la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 ţigarete, iar pentru lichidul cu nicotină folosit pentru țigările electronice, acciza va crește cu 0,5 lei/ml.

Creșterea prețurilor produselor din tutun ca urmare a majorării accizei

Guvernul propune un nou calendar pentru creșterea etapizată a accizelor în ceea ce privește produsele din tutun. Majorarea accizei trebuie aprobată la data de 1 aprilie, pentru a respecta Directiva UE, care impune un nivel minim pentru acciză. Statul român nu a luat însă acestă decizie atunci, încasând astfel mai puțini bani la bugetul de stat. 

Cu toate acestea, o parte din companiile ce comercializează țigări tradiționale și țigări electronice, au majorat prețurile produselor încă din aprilie. 

Decizia de a majora acciza pentru produsele din tutun, ar urma să intre în vigoare începând cu 1 iulie. Astfel, accizele vor crește la 5,5% în cazul țigărilor cu tutun, la 12,3% în cazul lichidului ce conține nicotină, pentru țigara electronică, și la 35,6% în ceea ce privește tutunul încălzit. 

Majorarea accizei pe tutun – creșterea bugetului de stat 

Acciza actuală pentru țigările tradiționale este de 563,97 lei/1.000 de țigarete. De la 1 iulie, acciza ar urma să crească cu 30,97 lei (5,5%), la 594,94 lei, urmată apoi de o nouă majorare din 2023. Lichidul care conține nicotină pentru tigara electronica va crește la 0,57 lei/ml, la 0,64 lei/ml, cunoscând o majorare de 12,3%. Însă, cea mai importantă creștere pentru produsele de tutun, o va consemna tutunul conținut în produsele din tutun încălzit, de la 438,8 lei/kg la 594,97 lei/kg, cu o majorare de 35,6%.

Acciza şi TVA-ul, reprezintă circa 80% din preţul unui pachet de ţigarete. Totuși, prețul final este influențat de costurile materiilor prime, forța de muncă, costurile legate de transport, producție, energie, dar și de modificările legislative. Adaptarea statelor europene la Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE), care a intrat în vigoare din 19 mai 2014, influențează de asemenea prețul final al produselor din tutun. 

Majorarea accizei pentru țigările tradiționale și cele electronice, aduc un buget semnificativ la bugetul de stat. Această decizie urmărește de asemenea, ca tinerii și consumatorii de tutun să renunțe la utilizarea produselor ce conțin tutun, sub diverse forme, pentru a-ți menține un organism sănătos. 

leave a reply