OPRIȚI INCENDIILE DE VEGETAȚIE! Flăcări au cuprins 15 hectare vegetație uscată la Tătărani
Garda de Intervenție Voinești a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
La fața locului incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 15 hectare vegetație uscată.
S-a acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului.
STOP incendiilor de vegetaţie!
ATENŢIE CETĂŢENI ! Incendiile de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri materiale şi mediu.
Mult aşteptata primăvară a sosit, aducând cu ea şi încălzirea vremii, prilej cu care cetăţenii trec la igienizarea terenurilor, grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a vegetaţiei uscate.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Pentru informarea şi conştientizarea populaţiei asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau de efectuare a curăţeniei în gospodării prin arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, ISU „Basarab I” Dâmboviţa reaminteşte câteva prevederi legale specifice ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării acestor activităţi:
Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu foc şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.
– Obţinerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit Acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
– Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
– De la această prevedere se exceptează numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se poate executa numai cu respectarea următoarelor prevederi generale:
condiţii meteorologice fără vânt;
colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanentă a arderii;
stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă;
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc).
Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă a fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare.
Cetăţeni, nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News Știri de ultima oră și AICI