Simpozionul “JUDEŢUL DÂMBOVIŢA ŞI UNITATEA NAŢIONALĂ”, dedicat Centenarului şi împlinirea a 50 de ani de la reînființarea județului Dâmboviţa

Muzeul de Istorie a găzduit simpozionul “JUDEŢUL DÂMBOVIŢA ŞI UNITATEA NAŢIONALĂ”, eveniment menit a marca o dată în plus Centenarul Marii Uniri.

Totodată, evenimentul și-a propus să aducă în atenție împlinirea a 50 de ani de la reînființarea județului, context în care mai mulți oameni de cultură dâmbovițeni au fost invitați să ia cuvântul.

Astfel, dr Ana Ilie, dr. George Coandă, dr. Victor Petrescu și scriitorul Mihai Stan au prezentat lucrări științifice pe tema istoriei județului Dâmbovița, a primelor atestări deocumentare ale existenței acestei unități administrativ-teritoriale, dar și a școlii literare care s-a dezvoltat aici și a modului în care aceasta a influențat parcursul literaturii române contemporane,

Pornind de la fapte istorice, secretarul județului Dâmbovița, Ivan Vasile Iavnoff, a făcut o trecere în revistă atât a parcursului județului Dâmbovița, în perioada post-decembristă, cât și a perspectivelor socio-economice pe care județul le are în viitor, prin prisma proiectelor de amploare pe care Consiliul Județean Dâmbovița, le are în vedere sau chiar în desfășurare. În plus, Vasile Ivanoff  le-a oferit câte o plachetă aniversară, oamenilor de cultură dâmbovițeni, George Coandă și Victor Petrescu, în semn de recunoaștere a eforturilor pe care aceștia le-au făcut și le fac, pentru promovarea și păstrarea valorilor autohtone.

Cu acest prilej, prof. dr. George Coandă a lansat volumul „Vechi coduri ale românilor”.

La evenimentul moderat de directorul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, Ovidiu Cîrstina, au mai luat cuvântul si viceprimarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie și consilierul eparhial Marian Puiescu.

leave a reply

error: