Universitatea „Valahia” a fost reprezentată de conf. univ. dr. av. Denisa Barbu și conf. univ. dr. Constanța Mătușescu, la Conferința Națională de Drept European, cu participare internațională, ediția a VI-a.

Tema centrală a conferinței a fost „Aplicarea dreptului Uniunii Europene în România,” iar evenimentul a fost organizat sub egida prestigioasă a Academiei Oamenilor de Știință din România, în parteneriat cu Uniunea Juriștilor din România, Universitatea „Nicolae Titulescu,” Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Universul Juridic.

Această ediție a Conferinței Naționale, cu participare internațională, s-a desfășurat în data de 27 octombrie 2023, în Palatul Parlamentului din București, mai precis în Sala Mihai Viteazu, nivel P1. Evenimentul a fost prezidat de către profesorul universitar Ion M. Anghel, un diplomat de marcă și președintele Societății Române de Drept European.
La acest eveniment, s-au prezentat și dezbătut probleme de maxim interes, atât teoretice, științifice, cât și de ordin practic, concret, în special în raport de impactul normelor europene asupra ordinii juridice naționale.
Au fost prezentate o serie de lucrări științifice cu teme de actualitate privind domeniul juridic.
Avocat Denisa BARBU, conf. univ. dr., Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, a prezentat lucrarea ” Dezincriminarea – metodă de scoatere a avortului, eutanasiei și consumului de droguri din domeniul dreptului penal”
Constanța Mătușescu, conf. univ. dr., Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Valahia” din Târgoviște a prezentat lucrarea „Reforma mecanismului trimiterii preliminare și posibilele sale implicații pentru relația dintre Curtea de Justiție a Uniunii Europene și instanțele naționale.”Constanța Mătușescu este și membru în Consiliul director al SRDE.
„Considerații privind măsura arestării preventive din perspectiva dreptului UE” , o altă lucrare prezentată în cadrul Conferinței Naționale de Drept European
La acest eveniment de talie internațională, au participat și persoane care exercită funcții la nivelul diferitelor instituții europene și naționale de profil, în a căror activitate apar interferențe cu aplicarea dreptului UE. Patric Daniel Ghebaru, directorul Penitenciarului Mioveni, județul Argeș, a onorat invitația la Conferința Națională de Drept European.
Cel mai tânăr director de pentenciar din România, Patric Daniel Ghebaru , director Penitenciarul Mioveni a prezentat lucrarea ” Considerații privind măsura arestării preventive din perspectiva dreptului UE”.
Toate lucrările acceptate de Comitetul științific al Conferinței, notificate ca atare autorilor până la data de 25 noiembrie 2023, prezentate în cadrul Conferinței, vor fi publicate în una dintre următoarele reviste: Dreptul; Buletin de Informare Legislativă (revista Consiliului Legislativ); Law Review și Revista Universul Juridic. Cele patru reviste sunt indexate în BDI.
Au participat membri ai profesiilor juridice, și nu numai (arbitri, avocați, consilieri juridici, diplomați, executori judecătorești, magistrați, mediatori, notari, practicieni în insolvență), cercetători, cadre didactice universitare, precum și funcționari publici din administrația publică centrală și locală, în a căror activitate apar interferențe cu aplicarea dreptului UE ori cu alte exigențe europene.
Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.
În deschiderea oficială a lucrărilor conferinței au transmise mesajele organizatorilor și invitaților: Ion M. ANGHEL – prof. univ. dr. h. c., ambasador (p), președintele SRDE , Nicolae POPA – prof. univ. dr. h.c., Univ. „Nicolae Titulescu” din București, fost președinte al CCR și ICCJ , Marian ENACHE – președintele Curții Constituționale a României , Marin VOICU – prof. univ. dr. h.c., Univ. „Ovidius” din Constanța, fost judecător la CEDO și la ICCJ, Florin IORDACHE – președintele Consiliului Legislativ, Mircea DUȚU – directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Acad. Române , Verginia VEDINAȘ – prof. univ. dr., Academia Oamenilor de Știință din România, Gheorghe GHEORGHIU – Academia de Științe Juridice din România, Uniunea Juriștilor din România , Stan TÎRNOVEANU – prim-vicepreședintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență , Valerius CIUCĂ – prof. univ. dr., Univ. „Alex. Ioan Cuza” din Iași, fost judecător la Tribunalul UE , Simona Camelia MARCU – directorul Institutului Național al Magistraturii , Dan OANCEA – prof. univ. dr., directorul Inst. Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Bogdan Ionuț DINȚOI – șeful Departamentului pentru Lupta Antifraudă , Adrian Mihai HOTCA – prof. univ. dr., rectorul Univ. „Nicolae Titulescu” din București, George Edward DIRCĂ – președintele Secției de Evidență Oficială a Legislației și Documentare, CLR, Aurel CIOBANU – decanul Baroului București , Ovidiu Ioan DUMITRU – decanul facultății de Drept, Academia de Studii Economice din București, Laura MIHĂILESCU – șeful serviciului Coordonare Traduceri, Institutul European din România și Raluca DINU – cadru didactic asociat dr., Facultatea de Drept, ASE, președintele executiv al SRDE.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News