„Verdețuri de Primăvară 2025” , campanie de control tematic în piețele agroalimentare din toată țara .Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) demarează o acțiune națională importantă în perioada 11 martie – 11 aprilie 2025, sub denumirea „Verdețuri de Primăvară 2025”.
Campania vizează verificarea suplimentară a produselor de sezon precum ceapa verde, salata și spanacul, alimente ce sunt frecvent consumate în această perioadă a anului. În cadrul acestei campanii, ANF va colecta și analiza un total de 590 de probe (211 ceapă verde, 233 salată și 146 spanac), ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 60% față de anul trecut. Aceste probe vor fi prelevate din piețele agroalimentare din fiecare județ, iar analiza va fi suplimentară față de cele deja prevăzute în Programul Național de Monitorizare.

De ce aceste verdețuri?
- În 2024, rata neconformităților pentru aceste produse a fost semnificativ mai mare decât media generală (aproape 3% pentru verdețuri, comparativ cu 0,8% la nivel general).
- Salata și spanacul sunt incluse în lista europeană a produselor cu risc de a depăși limitele de reziduuri de pesticide pentru 2025.
- Primele neconformități din acest an au fost deja identificate în probele de salată prelevate în cadrul Programului Național de Monitorizare.
Romeo Soldea, Director General ANF:
„În acest an, pe lângă Programul Național de Monitorizare, vom desfășura cel puțin 4 acțiuni tematice de control. Scopul nostru este de a analiza produsele agricole cu risc ridicat de neconformitate și de a proteja sănătatea consumatorilor. Vrem să ne asigurăm că verdețurile de primăvară produse în România sunt sigure și conforme pentru consum.”
Acțiunea ANF contribuie astfel la siguranța alimentară și la protejarea consumatorilor, în special în ceea ce privește verdețurile proaspete de primăvară care ajung pe mesele românilor.