Ziua Internațională Anticorupție, sărbătorită la data de 9 Decembrie

Ziua Internațională Anticorupție se sărbătorește la data de 9 Decembrie. Stabilită prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată de România la data de 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenția este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.Totodată, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută în octombrie 2006 la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, pentru conștientizarea deopotrivă a personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a celorlalte categorii de public cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru, Direcția Generală Anticorupție organizează o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.Prin toate aceste acțiuni, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi a sesiza autoritățile în domeniu de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie.


În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul MAI, reamintim Call center-ul Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.Trebuie să fim conștienți de faptul că informarea și educarea nu sunt scopuri în sine, ci un antidot eficient la corupție.IA ATITUDINE! SPUNE ŞI TU NU CORUPŢIEI!

leave a reply