1- 9 martie, primele zile ale lunii, numite babe. Cum îți alegi baba

Tradiţia spune că fiecare om  îşi alege o babă între 1 şi 9 martie, iar aşa cum va fi  ziua pe care aţi ales-o, aşa o să va meargă tot anul. Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia.

Există credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

În străvechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchipare a anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară.

Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se considera… granița între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere.

Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al al Babei Dochia.Din bătrâni se spune că în aceste zile Baba Dochia, care aduce iarna, începe să își dea jos din cele 9 cojoace ale sale, câte unul în fiecare zi. În acest fel, se face puțin mai cald cu fiecare zi, iar iarna face loc primăverii să vină.

Cum îți alegi baba

Alegerea babei este în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua ta de naștere se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci baba ta va fi în ziua respectivă. Dacă data nașterii este formată din două cifre, trebuie să aduni cele două numere. De exemplu, dacă ești născut pe 27 decembrie, ziua în care îți pică baba o vei calcula în felul următor 2 + 7 = 9, deci baba ta va fi pe 9 martie.

leave a reply