Alertă medicală, potrivit datelor oficiale de la primele ore ale zilei, în ultimele zile numărul de cazuri de gripă și viroze este în creștere evidentă, cu 30% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna trecută, iar medicii se așteaptă ca în zilele următoare să fie tot mai multe cazuri.
Aceste temperaturi oscilante, spun medicii că favorizează și mai mult creșterea cazurilor de gripă sau alte infecții respiratorii, a anunțat chiar dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș.

Medicii și oficialii spun clar că este o creștere mai mult decât evidentă pentru tot ce înseamnă infecții respiratorii:
„Aici mă refer la virusurile gripale, la alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie și chiar și la bacterii”, a declarat dr. Adrian Marinescu.
Numărul cazurilor de gripă a crescut cu cel puțin 30% față de săptămâna anterioară, spune medicul.
„Ajungem să avem peste 200 de pacienți care se prezintă doar la camera de gardă într-o zi. Ca să aveți o imagine de ansamblu, punctul de maximă intensitate din pandemie, când ambulanțele făceau cozi interminabile, era undeva la 300 de persoane. Când ajungi la 200 de persoane care vin la camera de gardă pe zi – iar la final de an probabil vor fi peste 200 pe zi, înseamnă că deja ai o presiune importantă.”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.
AVERTISMENTUL MEDICILOR
Secțiile sunt pline iar să găsești un pat liber este tot mai greu .
Febra se manifestă în episoade cuprinse intre 7-10 zile, iar simptomele pot să persiste până la 4 săptămâni. Cea mai frecventă cauză este infecția cu rinovirusuri. Este foarte greu ca cetăţenii să-și limiteze deplasările și contactul direct cu tot mai multe persoane, însă trebuie să înțeleagă înainte de petreceri și sărbători este mai importantă sănătatea fiecăruia. Ceea ce este și mai complicat, vor începe și cursurile în școli iar transmiterea va fi în creștere.
„Gândiți-vă că acum avem epidemie de rujeolă, avem infecții respiratorii și avem și patologia care ține de bolile infecțioase în general, iar toate paturile sunt ocupate. Sigur că se fac și externări, într-un flux dinamic, doar că paturile care se eliberează într-o zi se și ocupă imediat cu pacienții care au nevoie de internare.”, a mai explicat medicul
Mulți copii cu semne de boală acută zilele acestea.
„Zilnic au fost evaluați, investigați și tratați în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, peste 200 de copii.
Timpul de așteptare a fost mai mare decât de obicei, dar micii pacienți au beneficiat de triaj structurat, astfel încât să nu fie în pericol, atâta timp cât așteaptă.
Cum se face triajul? Care copil este mai grav? Care dintre cei ce așteaptă trebuie preluat primul?
Ordinea de sosire este respectată pentru pacienții care au aceeași severitate a bolii, după evaluarea funcțiilor vitale, la triaj.
Cu alte cuvinte, dacă vine un pacient mult mai grav bolnav, acesta va avea, după triaj, un cod de culoare ce conferă prioritate.
Ordinea codurilor de culoare este :
1. ROȘU
2. GALBEN
3. VERDE
4. ALBASTRU
5. ALB
Triaj corect înseamnă șanse maxime de evitare a poveștilor triste acum, de sărbători, cât e aglomerat. Triajul incorect poate genera tragedii”, spune Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News