Curtea Domnească de la Târgoviște a fost redeschisă în totalitate, vizitatorilor. VIDEO

Curtea Domnească de la Târgoviște a fost redeschisă în totalitate, vizitatorilor, după amplul proiect de reabilitare,  implementat de către Consiliul Județean Dâmbovița.

Redeschiderea Curții Domnești de la Târgoviște, a reprezentat unul dintre momentele importante din cadrul Zilelor Județului Dâmbovița .

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan alături  de  fostul ministru al Culturii, academicianul Răzvan Theodorescu,  istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române,  reprezentanți ai ADR Sud Muntenia, prefectul județ județului Dâmbovița-Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște-Cristian Stan, parlamentari , reprezentanți ai Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și  târgovișteni a redeschis oficial Turnul Chindia. S -a facut și  un tur al Turnului și a fost înălțat drapelul Românei.

În ultimii doi ani, s-a lucrat intens la Turnul Chindiei, Biserica Paraclis, Biserica «Sfânta Vineri» și Biserica Domnească «Adormirea Maicii Domnului», iar astăzi, 4 iunue 2022, acestea au fost redeschise, în totalitate, turiștilor care vor ajunge în județul Dâmbovița. 

 Consiliul Judetean Dâmbovița a  implementat  proiectul Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.

Turla Bisericii Sf. Vineri și Turnul Chindiei sunt în plin proces de restaurare. La Biserica Sf. Vineri se consolidează turla așezământului unde au fost constatate probleme, iar la Turnul Chindiei, tencuielile interioare sunt aproape finalizate.

La exterior, se sablează zidăria turnului, acolo unde este nevoie se completează golurile de cărămidă și se continuă cu rostuirea zidăriei noi.

Proiectul a fost  finanțat  din fonduri nerambursabile FEDR, Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 .

Valoarea totală a proiectului este 19.787.516,94 lei (inclusiv TVA), din care asistență financiară nerambursabilă solicitată în valoare de 19.234.308,79 lei (inclusiv TVA) și o contribuție proprie în proiect a Unității administrativ-teritorială,  în valoare de 553.208,15 lei (inclusiv TVA).

Curtea Domnească de la Târgoviște

Obiectivul general al proiectului constă în valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească, ca urmare a conservării și protejării obiectelor: Ruine Biserică paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” – Domnească mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului, în vederea impulsionării dezvoltării locale prin creșterea numărului de vizitatori și intensificarea activităților economice pe parcursul perioadei de implementare și sustenabilitate.Cu acest prilej,  a avut loc și Schimbul gărzii Curții Domnești de la Târgoviște.

Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News

leave a reply