Imnul național a răsunat astăzi, 29 iulie 2021, în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște

Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te române! – simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a fost sărbătorită astăzi, 29 iulie 2021 și în municipiul Târgoviște.

Manifestările dedicate acestei sărbători naționale au debutat cu un moment de rugăciune închinat poporului român, urmat de mesajul Înalt Presfinției Sale, dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, transmis de vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu.

La ceremonial au participat autorităţile locale şi judeţene, care au transmis dâmbovițenilor mesaje cu un caracter profund patriotic, îndemnându-i pe toţi cei prezenţi să preţuiască valorile naţionale.

În mesajul său, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a evidențiat faptul că Ziua Imnului Național trebuie să ne readucă în memorie atât gloria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea integrității României, precum și toate momentele în care țara noastră a fost reprezentată cu mândrie de cetățenii săi care i-au dus faima peste hotare:

„Astăzi este unul dintre momentele în care trebuie să fim mândri că suntem români, să fim conștienți de sacrificiile făcute de generații întregi de înaintași ai noștri pentru păstrarea unității statului român și a moștenirii istorice formate și consolidate de-a lungul veacurilor. În patrimoniul material și spiritual al românismului se află și imnul național – un liant și, în același timp, un stindard – prin mesajul lui mobilizator, care ne-a insuflat curaj în momentele cruciale ale istoriei noastre.

Credincios misiunii lui de a compune un cântec de luptă care să-i poată mobiliza pe români, Andrei Mureșanu a scris imnul „Deşteaptă-te, române!”, care a însoțit și însuflețit poporul român de-a lungul unei însemnate părți a istoriei sale.

Cristian Daniel Stan, primarul Municipiului Târgoviște:

“Eu spun despre IMNUL NAȚIONAL că este una dintre rădăcinile poporului, legătură între generații și apărător al valorilor pe care le cântă: credință, libertate, curaj și demnitate. Așa au sunat ele, izvorâte din sufletul și simțirea poetului Andrei Mureșanu și a compozitorului Anton Pann. Așa au colindat veacurile, însoțindu-i pe românii de la 1848, pe românii de la 1877, pe românii din cele două mari războaie și pe românii din decembrie 1989.”

Manifestarea a continuat cu un moment artistic, cu interpretarea vocală a imnului național de către unul dintre elevii Școlii Populare de Arte, urmat de defilarea Gărzii de Onoare.

„Deşteaptă-te române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă.

leave a reply

error: