Instituția Prefectului Dâmbovița rămâne un partener permanent de dialog cu cetățenii dâmbovițeni de etnie romă, acesta a fost mesajul transmis de prefectul Claudia Gilia în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Romilor, în județul Dâmbovița.
Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița a pus în aplicare la nivelul unităților administrativ – teritoriale Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027, fiind monitorizate posibilitățile de implementare și oportunitățile de finanțare pentru persoanele vulnerabile
La nivelul județului, pentru dâmbovițenii aparținând minorității rome au fost implementate o serie de măsuri în vederea asigurării accesului la educație pentru toate ciclurile de învățământ.
„Am participat la evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Romilor, organizat de Partida Romilor PRO-EUROPA.
Cu acest prilej am subliniat încă o dată că, cetățenii români de etnie romă sunt parte integrantă din societatea noastră. Este datoria noastră, atât a autorităților publice, cât și a reprezentanților acestei comunități să găsim cele mai bune soluții la problemele care se confruntă comunitatea romă.
Sunt convinsă că perioada de tranziție în care ei s-au așezat și s-au integrat în comunitățile din care fac parte a fost una dificilă, însă, în sânul societății democratice, cu sprijinul semenilor și al autorităților, cetățenii români de etnie romă se bucură astăzi de toate drepturile sociale, culturale și politice garantate de Legea fundamentală și de legile speciale în materie.
La nivelul județului nostru, pentru dâmbovițenii aparținând minorității rome au fost implementate o serie de măsuri în vederea asigurării accesului la educație pentru toate ciclurile de învățământ.
Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița a pus în aplicare la nivelul unităților administrativ – teritoriale Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027, fiind monitorizate posibilitățile de implementare și oportunitățile de finanțare pentru persoanele vulnerabile.
În acest sens, a fost aprobat Planul județean de măsuri pentru implementarea Strategiei, fiind, de asemenea, derulate acțiuni și activități cu sprijinul asistenței comunitare.
Totodată, sub coordonarea mea, membrii Grupului de Lucru Mixt și ai Biroului Județean pentru Romi au derulat activități de consiliere privind actele de identitate și actele de proprietate ale cetățenilor români de etnie romă din județul Dâmbovița.
Cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița și al primarilor, am reușit să sprijinim derularea programului, „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCUT”, care a debutat în anul 2022 și va continua și anul acesta.
Nădăjduiesc că eforturile noastre sunt durabile, că am reușit, cu răbdare și perseverență, să contribuim substanțial la eliminarea stereotipurilor și a prejudecăților despre cetățenii români de etnie romă. Cu efort, cu viziune, am dovedit că putem construi alături de semenii noștri, că-i putem integra în loc să-i victimizăm, prin prețuirea identității lor, prin respectarea valorilor pe care le au și prin aprecierea față de tradițiile pe care ei le păstrează cu sfințenie.
Am reiterat și astăzi rolul major al educației pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru copiii romi.
Instituția Prefectului rămâne un partener permanent de dialog cu cetățenii dâmbovițeni de etnie romă.
Îi mulțumesc domnului Tudorică Răducanu pentru invitație și pentru colaborarea deosebită!
La Mulți Ani!” a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News