O femeie prinsă de poliţişti în timp ce comercializa ilegal peste 3200 de articole pirotehnice

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat în flagrant, pe raza municipiului Târgoviște,  o femeie în timp ce deținea și oferea spre comercializare, fără drept, 3.217 articole pirotehnice.

Bunurile au fost indisponibilizate, iar pe numele femeii, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Poliția dâmbovițeană vă reamintește:

În calitate de persoane fizice, puteți cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

Atragem atenția asupra faptului că utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Totodată, potrivit normelor legale în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 NUMAI DACĂ există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

leave a reply