Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie,an de an, gospodinele din toată țara păstrează tradiția și se străduiesc să pregătească cei mai delicioși mucenici, avându-i pe masă în ziua când se spune, conform credinței populare, că porțile Raiului se deschid.
![](https://www.dambovitapress.ro/wp-content/uploads/2024/03/mucenici.jpg)
Mucenicii reprezintă un preparat tradițional românesc, fiind realizați din aluat și modelați în mod distinct în funcție de zona geografică a țării.
Legenda celor 40 de Mucenici romani
Cei 40 de mucenici erau, de fapt, o legiune de soldați creștini din Capadocia, care luptau în armata împăratului Liciniu, un împărat care nu credea în Dumnezeu. Potrivit legendei, aceștia au fost obligați să se închine idolilor și să-și renunțe la credința lor. Refuzând categoric, cei 40 de mucenici au fost închiși și persecutați timp de 8 zile. Uimit de curajul lor și de refuzul de a se abate de la credința lor, guvernatorul Armeniei a dispus uciderea lor prin înghețarea în apele unui lac situat la marginea orașului Sevastia (cunoscut astăzi sub numele de Sivas, un oraș din Turcia).
Mucenici moldovenești vs. muntenești. Rețetele diferă, nu și forma lor
![](https://www.dambovitapress.ro/wp-content/uploads/2024/03/mucenici.2jpg.jpg)
Metoda de pregătire a mucenicilor variază în funcție de regiune. În Moldova, celebrii mucenici moldovenești sunt realizați din aluat de cozonac, fiind coapți în cuptor, apoi ungeți cu miere și presărați cu nucă. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de „sfințișori”, „mucenici” sau „măcinici”. În Muntenia, Oltenia și Dobrogea, aluatul din care sunt făcuți mucenicii este mult mai simplu, conținând doar trei ingrediente. Aceștia sunt fierți în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară – apa simbolizând lacul în care au fost aruncați soldații.
Chiar dacă metoda de preparare a mucenicilor este diferită, forma acestora a rămas aceeași – cifra 8. Unii susțin că aceasta reprezintă forma umană, în timp ce alții consideră că simbolizează echilibrul cosmic sau divin, amintind de zeii neolitici ai fertilității sau de începutul primăverii, pământul fertil și noua viață.
Urmărește Dâmbovița PRESS și pe Google News