Seara de Creație a Festivalului Naţional „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, Târgoviște, 2020

Vineri, începând cu ora 18:00, Teatrul „Tony Bulandra” a găzduit prima seară a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, Târgoviște, 2020. Ediția se desfășoară cu restricții impuse de reglementările legale actuale.

Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur” este cel mai longeviv festival muzical din România, care se desfășoară neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale. Organizatorii acestei ediţii sunt: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

 Vineri seară a avut loc Concursul de Creaţie  care a  îmbogăţit patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM. Juriul Concursului de Creaţiea fost  format din compozitori din România, desemnaţi de UCMR.

Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu.

Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu şi „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu;

A avut loc în prima seară  și un recital de excepţie, dedicat compozitorului care a fost Henry Mălineanu şi de la a cărui naștere s/au împlinit 100 de ani. Totodată s-au marcat și cei 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, precum şi centenarul UCMR. Seara s-a încheiat cu Gala Laureaţilor Concursului de Creaţie.

Sâmbătă, 24 octombrie, Concursul de Interpretare:

Vor urca pe scena Romanţei, în ordinea tragerii la sorţi, finaliştii celor 7 preselecţii regionale desfăşurate online în acest an, astfel: Octavian Popa – Petreştii de jos, Cristina Moşuţan Beldean – Dej, Alina Huţu (Călinescu) – Botoşani, Maria Neag – Reghin, Ştefan Paşca – Baia Mare, Ana- Maria Stănoia – Timişoara, Cristina Ionela Bugnar – Tiha Bârgăului, Elena Sima – Bucureşti, Măriuca Bursuc – Constanţa, Jana Gherbovei – Chişinău, Iulia Vătafu – Codreşti, Bianca Vlad – Teişani, Darius Divian Iordănescu – Timişoara. După Concursul de Interpretare, vor susţine microrecitaluri Samuel Barani – Trofeul „Crizantema de aur” 2019 şi Ana Maria Donose – Premiul I 2019 – doi laureaţi ai festivalului .Un moment emoţionant va fi și recitalul susţinut de violoniștul Ştefan Cigu, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani.

ETNO TV şi RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR – transmisiuni în direct, începând cu ora 18.00. Iar duminică, 25 octombrie, ora 20.00, ETNO TV va transmite Gala Laureaţilor ediţiei a 53-a, o emisiune special dedicată decernării premiilor laureaţilor Concursului de Creaţie şi ai Concursului de Interpretare.

leave a reply