Microfinanțarea – numită și „microcreditare” – este o modalitate de a oferi proprietarilor de afaceri mici și antreprenorilor acces la capital. Adesea, aceste întreprinderi mici și mijlocii nu au acces la resurse financiare tradiționale de la instituțiile majore (bancare), așa că le este mai dificil să acceseze împrumuturi, asigurări și investiții care le vor ajuta să-și dezvolte afacerea.
În esență, microfinanțarea implică acordarea de împrumuturi, credite, conturi de economii – chiar și polițe de asigurare și transferuri de bani catre antreprenori ce detin companii mici sau mijlocii
- Cum funcționează microfinanțarea
Microfinanțarea, inițiată de câștigătorul Premiului Nobel Muhammad Yunus, ofera capitalul necesar pentru a începe o afacere și a te indrepta spre independența financiară. Aceste împrumuturi sunt semnificative deoarece sunt acordate chiar dacă împrumutații nu au garanții. Cu toate acestea, ratele dobânzilor pentru aceste microîmprumuturi sunt adesea foarte mari din cauza riscului de neplată.
Termenul „microfinanțare” include microîmprumuturi, microeconomii și microasigurări. Instituțiile de microfinanțare oferă împrumuturi mici și alte resurse proprietarilor de afaceri și antreprenorilor pentru a-i ajuta să-și demareze afacerile.
Conturile de microeconomii se încadrează, de asemenea, sub umbrela de microfinanțare. Acestea permit antreprenorilor să aibă conturi de economii fără sold minim. Microasigurările oferă acestor debitori asigurare la o rată mai mică și cu prime mai mici.
2. De ce este importanta microcreditarea?
Microfinanțarea este importantă deoarece oferă resurse și acces la capital celor defavorizați din punct de vedere financiar, cum ar fi cei care nu pot obține conturi curente, linii de credit sau împrumuturi de la băncile tradiționale.
Fără microfinanțare, aceste grupuri ar putea fi nevoite să recurgă la împrumuturi riscante sau credite cu dobânzi extrem de mari sau chiar să împrumute bani de la familie și prieteni. Microfinanțarea îi ajută să investească în afacerile lor și, ca urmare, să investească în ei înșiși.

3. Cine beneficiază de microfinanțare?
Din Statele Unite si Europa de Vest, aceasta piata poate servi și ca o resursă importantă pentru cei din lumea în curs de dezvoltare. Azi, in U.E., se pot obține împrumuturi de până la 25.000 de euro, conform normativelor europene.
Industria de microfinanțare este, de asemenea, în creștere rapidă. În 2018, au existat 139,9 milioane de debitori de microfinanțare, pentru un total de 124 de miliarde de dolari în împrumuturi. India a reprezentat majoritatea acestor împrumuturi, urmată de Bangladesh și Vietnam.
Microfinanțarea poate servi ca un instrument valoros pentru cei defavorizați din punct de vedere financiar, atunci când este utilizată corespunzător. Ca dovada la acest lucru sta si rata mare de rambursare a industriei (demonstrand eficacitatea acesteia). În orice caz, microfinanțarea este un subiect important în domeniul financiar și, dacă este făcută corect, ar putea fi un instrument puternic pentru mulți.
4. Cine sunt creditorii de microfinanțare?
Instituțiile care se angajează în microcreditări pot fi organizații nonprofit, agenții guvernamentale ori institutii finaciarea bancare sau nebancare.
5. Cum se obține un împrumut de microfinanțare?
Acest lucru va depinde de creditorul cu care doriți să lucrați. În general, va trebui să treceți printr-un proces care va include informații cum ar fi o cerere, o propunere de afaceri și furnizarea unui fel de identificare. Puteți găsi informații despre aplicarea pentru un microîmprumut pe site-ul RoCredit IFN – cere online sau suna acum pentru scont!