Vrei o casă verde? Iată ce trebuie să știi pentru a avea o casă eficientă energetic

Foto: izolatiinaturale.ro

Află cât de importantă este izolația termică

Construirea unei case noi pentru a respecta standardele nZeb (Nearly zero-emission building) adică a produce cel puțin atâta energie cât folosește – nu este neapărat ușoară, dar este destul de simplă. Conform site-ului energy.ec.europa.eu, acest standard se referă la orice clădire cu emisii aproape zero (NZEB) ce are o performanță energetică foarte ridicată, în timp ce cantitatea de energie aproape de zero sau foarte mică ce este necesară ar trebui fi acoperită într-o măsură foarte semnificativă de energie din surse regenerabile, inclusiv energie din surse regenerabile produse la fața locului sau în apropiere.

Folosind bunele practici Passivhaus, constructorii pot limita consumul de energie prin construirea unei case super izolate, etanșe la aer, cu ferestre orientate spre sud, care colectează căldură și lumina soarelui. Apoi, atâta timp cât acoperișul este suficient de spațios și orientat corespunzător, o serie de panouri solare pot produce suficientă energie pentru a alimenta sistemele complet electrice ale casei.

Dar casele vechi sunt puțin mai complicate. Pot avea curenți de aer, pot fi neizolate sau ambele. Acestea pot avea linii dificile de acoperiș care le limitează potențialul de energie solară. Și în România, astfel de cazuri sunt peste tot: multe din casele din țara noastră au fost construite înainte de 1960. Statisticile arată că poate chiar mai puțin de 25% din locuințe sunt izolate termic.

Aducerea unei vechi case la zero nu este întotdeauna un obiectiv rezonabil, dar posibilitatea de a o face cât mai eficientă, confortabilă și locuibilă posibil, este ceva ce poate fi atins.

Lucrul important cu o casă existentă este să faci tot ce poți pentru a anvelopa învelișul clădirii înainte de a trece la sistemele complet electrice. Acest lucru vă va îmbunătăți confortul și, de asemenea, va reduce dimensiunea sistemului de încălzire necesar, scăzând de asemenea costurile cu energia.

Izolația termică este esențială

„Cea mai importantă parte este partea superioară a casei”, spun specialiștii  în construcție. Dacă căldura scapă în pod, presiunea negativă rezultată de la parter va trage aerul rece la etaj.

O mansardă din climatul țării noastre ar trebui să fie bine izolată pentru a menține aerul condiționat în spațiul de locuit de dedesubt, unde îi este locul. În majoritatea mansardelor, aceasta implică etanșarea tuturor scurgerilor de aer din podeaua mansardei – inclusiv a celor greu accesibile în spatele coșurilor de fum, pereților și lucarnelor – și așezarea unui strat gros de izolație din fibră de lemn sau celuloză.

Dacă mansarda este sau va fi folosită ca spațiu de locuit, izolația  poate fi aplicată pe căpriori, ceea ce aduce în esență mansarda în sine  în zona de locuit condiționată.  

Există unele spume care sunt destul de benigne în ceea ce privește agentul lor de suflare și altele care sunt destul de urâte sau provoacă o cantitate destul de mare de daune – atenție așadar la aceste soluții ce trebuie evitate.

Foto: izolatiinaturale.ro

Alege acum izolația cu celuloză sau fibră de lemn – soluția verde

Potrivit calculatorului  ”The Nature Conservancy” prin reducerea facturilor la încălzire cu 35% la o suprafață de locuit de 100 mp, se scade impactul locuinței asupra mediului cu 3 tone de emisii (de carbon) anual. Scazi facturile, crești confortul, protejezi mediul și devii mai eficient energetic! 

Izolația cu celuloză sau fibră de lemn – avantaje și diferențe pe care trebuie să le știi

Prin ce se deosebeşte celuloza și fibra de lemn de vata minerală sau vata bazaltică?

  • Izolaţie termică superioară atât iarna cât și vara
  • Rezistă la foc mult mai bine decât vata minerală sau bazaltică
  • Își păstrează forma în timp (nu se ”lasă”)
  • Rozatoarele nu își fac cuib în izolația cu celuloză sau fibră de lemn
  • Izolaţie fonică mai ridicată cu 20 db față de vata minerală / bazaltică
  • Nu este iritantă pentru oameni, nu conţine formaldehide sau alţi compuşi chimici periculoşi
  • Aplicarea prin pompare asigură umplerea oricăror goluri, găuri sau fisuri, altfel imposibil de izolat cu vată
  • Izolare perfectă pentru orice formă a acoperișurilor, fără rosturi de îmbinare, fără pierderi de material, nu permite formarea punţilor termice

Cere o ofertă de preț pentru termoizolația podului sau mansardei casei tale, chiar acum, la Izolatiinaturale.ro! Ai până la 75% reducere la manoperă! 

leave a reply