Ziua Mondială a Meteorologiei

Ziua Mondială a Meteorologiei marcheză activitatea pe care Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile.

Pe 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenția ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Un an mai târziu, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice.

Tema anului 2022 este: “Avertizări şi acţiuni timpurii. Informații hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor”.

Sub egida acestei teme, sunt sărbătorite realizările de importanţă vitală ale serviciilor meteorologice şi hidrologice naţionale în domeniul îmbunătăţirii sistemelor de avertizare timpurie, pentru întreprinderea de acţiuni timpurii. De asemenea, celebrarea Zilei Mondiale a Meteorologiei din acest an scoate în evidenţă activitatea foarte importantă a comunităţii care activează în domeniul reducerii riscurilor climatice, activitate menită să convertească avertizările timpurii precise în acţiuni timpurii eficiente.

Contextul general este acela în care schimbările climatice sunt deja vizibile, prin manifestări de vreme extremă din ce în ce mai numeroase, peste tot în lume. Astfel, sunt semnalate frecvent valuri de căldură, secete şi incendii de pădure din ce în ce mai intense. În atmosferă există mai mulţi vapori de apă, care produc precipitaţii extreme, consecinţa fiind inundaţiile devastatoare. Încălzirea oceanului alimentează furtuni tropicale din ce în ce mai puternice, iar creşterea nivelului mărilor şi oceanelor amplifică impactul.

Ne aşteptăm ca acest curs negativ să continue. Concentraţiile gazelor cu efect de seră se află la niveluri record, ceea ce va duce la continuarea schimbărilor climatice timp de decenii de acum înainte, precum şi la topirea gheţarilor şi la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor timp de sute de ani în viitor.

În afară de diminuarea schimbărilor climatice, adaptarea la acestea reprezintă o prioritate absolută, iar sistemele de avertizare timpurie constituie o metodă foarte importantă în direcţia adaptării.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Meteorologiei de către Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) va fi marcată de mesajul Prof. Petteri Taalas, Secretar General al OMM, adresat comunităţii meteorologice internaționale. La acest eveniment sunt invitate personalități din sfera instituțională a ONU şi reprezentanţi permanenţi ai ţărilor lor pe lângă OMM, pe partea de cercetare şi prognoză hidrometeorologică şi climatică, cercetători a căror activitate este dedicată emiterii de avertizări timpurii precise şi în timp util, care să fundamenteze acţiuni timpurii pentru prevenirea sau diminuarea efectelor fenomenelor extreme.

leave a reply