21 martie, Ziua Internațională a Pădurii

21 martie, Ziua Internațională a Pădurii, tema din acest an este ”Pădurile – producția și consumul sustenabil”, Organizația Națiunilor Unite punând accent pe importanța utilizării sustenabile a lemnului. Lemnul este o resursă regenerabilă și reciclabilă, cu un impact redus asupra schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, ONU recomandă înlocuirea materialelor cu o amprentă ridicată de carbon cu cele din lemn

Pădurile acoperă o treime din suprafața terestră a planetei și au un rol important de protecție, economic și social. Pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon și atenuarea impactului încălzirii globale, sunt parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul și filtrează aerul și apa.

La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existența pădurilor. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

leave a reply