Astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post, indiferent în ce zi a săptămânii s-ar regăsi, de altfel, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc ce se încheie la sfârşit de august.
Biserica i-a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători, Zămislirea lui, la data de 23 septembrie, nașterea Sfântului Ioan, în 24 iunie, soborul lui, la data de 7 ianuarie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 29 august, iar la data de 24 ianuarie este cinstită prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfântul Ioan Botezătorul este o figură centrală în tradiția creștină, fiind cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan și a propovăduit pocăința și apropierea Împărăției lui Dumnezeu. Tăierea capului său este văzută ca un act de martiriu și curaj spiritual, fiind considerat ultimul și cel mai mare dintre profeți. În această zi, creștinii sunt chemați să reflecteze asupra sacrificiului și să cultive virtuțile curajului și credinței. Din Sfânta Evanghelie cunoaștem că Irod este cel care i-a tăiat capul Sfântului Ioan la cererea Irodiadei.
Această sărbătoare reamintește credincioșilor despre prețul pe care un martir creștin l-a plătit pentru a-și păstra credința și a mărturisi adevărul lui Dumnezeu.
În aceasta zi de sărbătoare, să ne amintim de viața curată și plină de învățături a Sfântului Ioan Botezătorul.
Fie ca harul lui Dumnezeu să vă însoțească și să vă lumineze calea, în fiecare clipă!
În această zi, pentru a-ți menține sănătatea atât mentală, cât și fizică, este bine să nu consumi fructe care au forma rotundă și care duc cu gândul la capul profetului.
În tradiția populară s-a păstrat obiceiul ca în această zi să nu se taie nimic cu cuțitul și toate alimentele să fie rupte cu mâna.
Tot în această zi de sărbătoare este interzis să bei vin roșu, deoarece reprezintă „sângele Botezătorului” sau să mănânci varză, întrucât se spunea că „Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul de șapte ori pe o varză și de fiecare dată el a revenit la viață”
Tradiția spune că în ziua de 29 august, numită și ”Crucea Mică”, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru (în care sunt permiși doar struguri și apa) pentru iertarea păcatelor. În ziua sărbătoririi tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune că începe și frigul toamnei, așa cum fiecare om este cuprins de frisoane când află modul în care a fost ucis Sfântul Ioan.