Bulgarii din cartierul târgoviştean Matei Voievod au sărbătorit „Paştele Cailor” sau Tudoriţa

În prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor, în municipiul Târgoviște  bulgarii din cartierul Matei Voievod sărbătoresc  „Paştele Cailor”, o tradiţie păstrată de zeci de ani, care semnifică începerea lucrărilor de primăvară. 

Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate.

După slujba religioasă femeile oferă konceto bărbatului, iar acesta împarte darul în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei. Muncile de primăvară începeau în credinţă şi speranţă de mai bine.

 Primăria Târgoviște  și Asociația „Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte  sunt parteneri de ani buni în organizarea acestui eveniment.

Primarul municipiului TârgovișteDaniel Cristian Stan, ca de fiecare dată,  a fost alături de comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod respectând tradițiile și sărbătorile specifice.

Nu au lipsit din program „Parada Cailor” și întrecerile hipice.  Spectacolul  folcloric românesc și al minorităților naționale a creat o atmosfera de neuitat

leave a reply