Miopia constă într-o eroare sau viciu de refracție care ne determină să avem o vedere neclară a obiectelor aflate la distanță, în timp ce le putem vedea clar pe cele din apropiere. Desigur, dacă miopia este mare nu se poate vedea clar nici la aproape nici la distanță.
Miopia este una dintre cele mai importante boli ale ochiului uman. Apare deoarece ochiul uman este mai lung decât în mod normal și imaginea a ceea ce vedem se formează chiar în fața retinei, adică nu converge spre retină, ci rămâne înaintea acesteia. Acest lucru se traduce printr-o vedere slabă de departe și o vedere variabilă la aproape.
Apariția primelor simptome poate apărea în copilărie și apar modificări treptate de-a lungul anilor. În mod normal, miopia se stabilizează, de obicei, în jurul vârstei de 23-24 de ani, deși în miopia înaltă nu o face niciodată.
Pentru a compensa acest defect, pot fi folosite lentile concave sau, datorită progreselor tehnice, lentile speciale de defocalizare multisegmentară.
De ce apare miopia?
Razele de lumină sunt de obicei focalizate direct pe retină. Dar ochii unora acționează diferit. Când vorbim despre cauzele miopiei, putem menționa diverși factori responsabili de generarea acestui tip de vedere distorsionată. De exemplu: motive congenitale, stres vizual sau densitate crescută a cristalinului . Totuși, dacă ar fi doar să explicăm de ce populația tinde să dezvolte această deficiență de vedere, am evidenția două cauze foarte frecvente.
- Primul este că globul ocular este prea lung. În acest caz, când ochiul este mai mare decât ar trebui să fie, miopia este cauzată de focalizarea în fața retinei. În consecință, vederea devine încețoșată atunci când vă concentrați atenția pe distanțe lungi.
- Al doilea este că corneea are o putere de refracție excesivă. Cu alte cuvinte, că este prea curbată. Această situație face ca imaginile să nu se concentreze pe retină.
Există și cauze cunoscute:
Moștenirea genetică: dacă strămoșii, părinții sau bunicii noștri sunt miopi, suntem mai predispuși să fim așa.
Abuzul de vedere de aproape atunci când predomină asupra vederii la distanță: persoane care lucrează mult timp în apropiere: studenți, scriitori, petrecerea excesivă a timpului liber privind ecranele, citirea cărților, cusut etc. este un factor de risc pentru apariția sau creșterea miopiei. Cu toate acestea, profesioniștii care petrec mai mult timp în aer liber și privind de la distanță, precum fermierii, vânătorii etc., tind să aibă o vedere la distanță mai bună.
Când se lucrează de aproape cu iluminare scăzută și artificială: atunci când efectuăm lucrări care necesită o privire atentă și nu iluminăm corect, poate fi un factor de creștere sau apariție a miopiei.
Simptome de miopie
Diagnosticul de miopie îl poate pune numai medicul oftalmolog.
Desigur, vederea încețoșată este un simptom total caracteristic celor care suferă de miopie. Oamenii cu această alterare nu pot distinge fața celor care nu sunt prea aproape și nici nu sunt capabili să distingă obiectele aflate la distanță.
De altfel, este obișnuit ca atunci când cei mici au miopie, să nu poată citi ce scrie pe tablă. Astfel, de multe ori acești copii își micșorează ochii pentru a încerca să se concentreze mai bine și, în plus, se plâng că au dureri de cap, de fapt din cauza oboselii vizuale.
Pe lângă durerile de cap, persoanele cu miopie pot suferi și de amețeli și pot observa că este nevoie de mult mai mult efort pentru a se concentra asupra unei sarcini.
Pe de altă parte, acești oameni au probleme și la volan, nu se uită la televizor în mod normal și, cu siguranță, de mai multe ori au încetat să mai salute prietenii văzuți la stradă sau persoane cunoscute. Pe scurt, miopia provoacă multe probleme pe parcursul zilei și modifică modul în care o persoană se raportează la mediul înconjurător.
Tipuri de miopie
Vorbim de miopie congenitală când ne referim la ceea ce vine de la naștere. Poate fi cauzată de cauze genetice, de anomalii produse în perioada de gestație sau, chiar, pentru că nașterea are loc înainte de timp.
Pe de altă parte, când vorbim de miopie severă, ne referim la cea legată de degenerarea fundului ochiului. Cu alte cuvinte, acest defect de vedere este generat de-a lungul anilor. Totuși, trebuie adăugat că este mai ales în etapele adolescenței când este cel mai accentuată.
În altă ordine, cu siguranță la un moment dat ați auzit de falsă miopie. Această denumire se referă la o tulburare de vedere cauzată de un spasm care apare prin acomodarea oculară exagerată. Spasmul de acomodare se poate degenera în miopie adevărată dacă nu este tratat în timp. În acest sens,vizita la medicul oftalmolog pediatru este esențială pentru toți copiii.
Astăzi există mijloace medicamentoase și tehnice care pot încetini mult progresia miopiei iar prevenția este mult mai eficientă și ieftină întotdeauna.
Clinica de oftalmologie pediatrică din București KIDOPTIK tratează de mulți ani copii si adulti cu miopie.