Ziua Costumului Tradițional din România, sărbătorită la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”

Ziua Naţională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial. Această  zi a fost marcată  cum se cuvine  şi  anul acesta la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”.

 Cei prezenţi  l-a eveniment au putut admira  o expoziţie de costume populare, realizată  de doamna educatoare  Gabriela Popa de la Grădiniţa Model,păstrător al portului şi tradiţei româneşti.

Doamna educatoare  a făcut  o scurtă  prezentare  a  portului popular, una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor,  care a trecut printr-un lung proces de evoluţie în ceea ce priveşte, în primul rând estetica pieselor de bază.   

Din program   nu au lipsit momentele artiste ale  elevilor de la Şcolara Populară de Arte “Octav  Enigărescu”din cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa , secţiunea  Canto- muzică populară,profesor de canto,Mirabela Grigorescu.  Cei prezenţi au putut admira şi o expoziţie  de carte  din colecţiile  Sălii  Multimedia  a Bibliotecii Județeane „Ion Heliade Rădulescu”. De la eveniment nu a lipsit  conducerea  bibliotecii.

Pe lângă designerii români și cei de peste hotare se inspiră în colecțiile lor din portul românesc tradițional.

leave a reply